Cartea unui săliștean de seamă

0
236

Viața mea a fost și este marcată de oameni cărora le rămân recunoscător că mi-au fost modele în felul lor, mi-au sugerat o odihnă în suflet și o încredere în multe părți din lumea aceasta. Cu toate zbaterile ei. Mi-a intrat în fire să admir calitățile semenilor, să le apreciez valoarea lucrării vieții lor. Adică, urma pe care o lasă pe destinul acestei țări. Da, mă bucură nespus oamenii care se dăruiesc creației și nu își uită rădăcinile. Eu vin dintr-o cultură a recunoștinței pentru binele făcut în lume. Care presupune omenie și demnitate. Dar și libertate de gândire. În acest ecuson al destinului meu, l-am prins pe distinsul profesor de matematică Dumitru Chiș, din Săliștea de Sus. Săliștean cu nobile obârșii, aici s-a născut, aici și-a petrecut copilăria, aici a învățat clasele gimnaziale. După terminarea studiilor superioare, s-a întors în Cetatea natală, unde și-a desfășurat activitatea didactică o jumătate de veac. Dintre care 25 de ani, directorul școlii.
Dar profesorul de matematică Dumitru Chiș purta în el o datorie față de așezarea natală și față de oamenii ei. Așa a elaborat o lucrare bine documentată, unică în felul ei, despre „Școala Gimnazială «Mi­hai Eminescu» Săliștea de Sus – carte de identitate.” Un document admirabil, despre care am scris la timpul potrivit. Tenacitatea distinsului dascăl nu se dezminte. În acest an, ne-a dăruit o nouă carte, cu un titlu explicit „Sălișteni de seamă, de ieri și de azi” (Editura Aska, Sighetul Marmației, 2021), apărută sub egida Centrului de cercetări „Cultură și Civilizație Românească” al Academiei Române, de la Săliștea de Sus. Cum amintea dr. Ștefan Vișovan în cuvântul de întâmpinare, „cartea lui Dumitru Chiș este o veritabilă istorie a elitelor săliștene, este scrisă cu pricepere, implicare și simț civic.”
Autorul a adunat 85 de personalități – 26 de profesori, 11 medici, 21 de ingineri, 5 economiști, 8 învățători, 2 poeți, 1 publicist, 2 juriști, 3 informaticieni, 2 preoți, 3 ofițeri – care prin timp au devenit fala așezării, prin trudă, inteligență și dorința de a fi. Fără îndoială, fiecare biografie are un destin aparte, în care un rol esențial l-au avut familia și școala. La care a contribuit și atmosfera creștină din jurul bisericii. Dar cred, alături de autor, că dascălul este actorul de bază în formarea unei personalități. Dascălul este ziditorul de destine, este călăuza insistentă pentru calea cea bună. El citește zi de zi, în sufletul copilului pe care-l educă, harul și darul lui.
Cartea profesorului Chiș este o antologie exemplară despre puterea inteligenței pruncilor de la sat, care au strălucit în domenii de activitate dintre cele mai diverse. Personalită­țile antologate sunt nume de rezonanță ale comunității, deși s-au împlinit în viață în țară și străinătate. Oriunde ar fi, nu uită de unde au plecat. Cunoscând destul de bine spiritul Săliștei de Sus, am decantat la oamenii ei, unii fiindu-mi prieteni prin viață, un orgoliu al locului, o mândrie a rădăcinilor. Se știe că oamenii buni caută oameni în care se regăsesc. Parte din săliștenii de seamă din cartea profesorului Chiș au devenit spiritul magnetic, chemător la ei acasă, al unor personalități marcante ale României contemporane.
Nu uit lecția lui Nichita Stănescu, ținută în anul 1980, la școală, ori, de acum, celebra manifestare „Cultură și civilizație românească în Maramureș”, cu sediul în orașul profesorului Dumitru Chiș, care adună, de Sfînta Marie Mare, academicieni, istorici, ling­viști, cercetători, cadre didactice universitare, scriitori. Ba au fost și doi președinți ai Academiei Române – domnii Ionel-Valentin Vlad și Ioan-Aurel Pop, și un președinte de țară, domnul Emil Constantinescu. Aceste elite ale spiritului românesc nu sunt atrase de locuri pustii, ci de oameni luminați la minte, devotați locului în care s-au născut. Parte dintre ei sunt în cartea domnului profesor. O galerie emoționantă de fotografii întregește valoarea acestei cărți de excepție în domeniu. În care sunt împletite armonios: evocarea, mărturisirea, datele biografice, crezul în viață și profesie.
Da, domnule profesor Dumitru Chiș, evocarea înaintașilor, dar și portretele contemporanilor reprezintă o sărbătoare a spiritului, un semn al duratei locului, strai de glorii și virtuți, toate în duhul dreptății și așezării într-un patos al nădejdii. Cartea mi-a astâmpărat curiozitatea de a cunoaște biografii exemplare, drumuri cu destin admirabil. Cine este pândit de rătăcire în viață, citească această carte, scrisă de un săliștean de seamă, și va apuca pe drumul cel bun. Deoarece conține iubire de oameni, recunoștință pentru valoare, evocarea virtuții și frumuseții unor profesii, prospețimea sufletească, împăcarea norocoasă cu lumea natală. Deci o bucurie ziditoare!
Asemenea cărți sunt necesare Maramureșului. Prin ele viețuim în istorie și în grai. Mulțam, domnule profesor!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.