Jocul vieții și al morții

0
52

Am spus-o de mai multe ori că nu fac parte dintre alarmiști, nu fac din țânțar armăsar, nici nu trag clopotele pe vreme bună. Dar nu pot trece peste o realitate provocată de lumea politică românească pe fondul pandemiei necruțătoare. Mi se spune să-i las în pace pe cei aleși de popor, că sunt și ei oameni, fac ce pot, în lumea asta întoarsă pe dos. Am înțelegere față de limitele umane, dar nu pot trece sub tăcere viclenia, jocul politic, ori naivitatea unora cu rosturi de conducere, în fața morții semenilor noștri. Ce vreți mai mare inabilitate de comunicare, când premierul demis, rămas interimar fără puteri depline, pe numele lui Florin Cîțu, afirmă: „bunăstarea se vede la toți românii! Este important la români să se vadă!”
Într-o vreme în care pâinea este mai scumpă (aici am pilde imediate), toate sunt mai piperate, facturile ne amenință, omul care se vrea din nou premier vede bunăstare. Eu care nu mă pricep la economie am fost atent la replica unui specialist de încredere, Mircea Coșea, care a râs în termeni economici de viziunea omului interimar. Așa este jocul de-a viața. Unii văd ce nu vedem noi. Ba ne sugerează să vedem ce nu există. Doamne, ce resorturi morale, întoarse pe dos, îi împing spre aceste prăpăstii? Am adăstat în dreptul marței negre, când s-au înregistrat 19.000 de cazuri noi și aproape 600 de decese. Adică un sat mai mic din zilele noastre a dispărut într-o zi. Nu aduc în discuție aceste cifre ca să vă îngrozesc, ci ca să vă trezesc. Să mă trezesc și pe mine. Văd și eu, vedeți și dumneavoastră imagini cutremurătoare. La morgă nu mai sunt locuri pentru morți. Nefericiții sunt puși în saci negri și rânduiți pe coridoare.
Unii cred că totul se întâmplă în țări îndepărtate. Nu, sunt imagini din spitalele României, care nu mai au locuri pentru bolnavi. Am ajuns cimitirul Europei. Organizația Mondială a Sănătății ne-a trimis un guvernator medical, care va sta la noi vreo două luni. Medicii sunt extenuați. La mare preț de căutare au ajuns buteliile de oxigen. Medicii cer, în termeni argumentați, carantină în această năvală a morții, oamenii politici fac jocuri de putere. Un medic spune răspicat: suntem în fața unei catastrofe naționale! Nu am notat soluții pentru a ameliora starea dramatică a țării, ci doar constatări. Ne spune și primul om al țării că traversăm o catastrofă medicală. De constatări mă ocup eu, românii au nevoie de soluții venite din partea celor de la comanda țării.
E nevoie de intervenții ferme, cu foloase imediate. Marți, când morții strigau prin moartea lor, a ieșit și președintele la televizor să ne spună ce vedeam cu toții. Domnul președinte a căzut în patima lirismului. Dacă astă-vară declara că am învins pandemia, acum a lăcrimat pe umerii țării. Președintele Klaus Iohannis, cu o rostire pedagogică, și-a arogat condiția de comentator neutru al cetății. A convocat pentru a doua zi o întâlnire cu specialiștii, pentru a găsi soluții pentru oprirea tragediei. Și a venit ziua de miercuri, când o parodie politică și-a primit răspunsul în Parlament. Guvernul Cioloș a căzut cu un vot umilitor. În Parlamentul României s-a tras un glonte inutil.
Aici am putea pune multe întrebări, la care ne răspundem singuri. De ce această comedie care ne-a ocupat câteva zile? De ce Cioloș, care se laudă cu atâta experiență europeană, a acceptat acest joc jenant pentru mulți români, din care știa că va pierde? Iohannis a dat guvernarea pe mâna unui eșec. S-a scris cronica unei înfrângeri anunțate. Acest text l-am scris miercuri noaptea, deoarece mă așteptau drumuri natale. Partidele politice nu dau semne de înțelegere a țării. Jocul vieții și al morții continuă cu un cinism greu de înțeles. Partea liberală cu premier suspendat nu renunță în ruptul capului la Cîțu. Deși în jur are opoziție serioasă. Am ajuns de unde am plecat. Suntem martorii unor calcule meschine de putere. Se cer demisii și suspendări din funcții. Între timp, românii se așază în cimitire. Iar domnul președinte a lăcrimat în câteva cuvinte. Încolo, nicio abordare realistă a crizei alimentare. Nimic clar despre facturi. Despre iarna care vine. Îmi este jenă să vă amintesc despre cultură. Cuvântul care lipsește din programele de guvernare. Oamenii cer soluții pentru o stare de stabilitate. Nu vă mai jucați cu viața și cu moartea locuitorilor acestei țări!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.