În clinicile private • Contribuție personală pentru serviciile medicale fără spitalizare

0
38

Contribuția personală pentru servicii medicale ce pot fi oferite fără spitalizare în clinicile private a fost amânată pentru anul viitor.
Acum, pentru a pregăti introducerea efectivă a măsurii, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre, prin care este vizată modificarea pachetelor de servicii medicale pentru 2021-2022. Spre deosebire de contribuția pentru servicii medicale de spitalizare continuă de care se beneficiază în spitalele private, care se aplică deja, contribuția personală pentru servicii medicale ce pot fi oferite fără spitalizare în clinicile private a fost amânată pentru 2022. Ea se va aplica la două luni de la aprobarea bugetului de stat pe 2022.
CNAS vrea să modifice, printr-o HG, actul normativ ce stabilește pachetele de servicii medicale pentru 2021-2022 (HG 696/2021). Printre altele, documentul de la CNAS prevede că valoarea contribuției personale va putea fi plătită direct de către asigurat sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări, pe baza consimțământului prealabil exprimat în scris, pentru serviciile diagnostice și terapeutice din pachetul de bază acordate de furnizorii privați.
Totodată, proiectul de HG stabilește și care va fi contribuția personală. Mai exact, nivelul contribuției personale reprezintă diferența dintre tariful serviciului medical acordat de furnizorul privat și suma rezultată din înmulțirea numărului de puncte aferent serviciului medical pentru care se încasează contribuție personală cu valoarea minim garantată a punctului pe serviciu medical, prevăzută în norme. Această contribuție va putea fi plătită pentru procedurile specifice de medicină fizică și de reabilitare în cadrul unei serii de proceduri efectuate în baze de tratament, prevăzute în pachetul de bază.
Contribuția va putea fi plătită pentru investigațiile paraclinice – analize de laborator: hemoleucogramă completă, creatinină serică, colesterol seric total, examen complet de urină, uree serică, acid uric seric, calciu seric total, magneziemie. Contribuția personală va trebui detaliată de furnizorul de servicii medicale în devizul estimativ pe care trebuie să-l primească pacientul. Documentul va avea valabilitatea de cinci zile lucrătoare de la data înmânării lui pacientului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.