Loic Thetio – “Românul de la Atlantic!”

0
72

Porecla dată de presa noastră a devenit titlu de carte în cazul francezului Loic Thetio, generosul breton care şi-a dedicat viaţa în a ajuta comunităţile româneşti, din 1990 încoace.
Acum, totul a prins formă într-o carte, scoasă în română şi-n franceză, împreună cu primării maramureşene care au beneficiat de sprijinul umanitar de-a lungul deceniilor.
Treizeci de ani de ajutor pentru Maramureş nu e joacă. Unii se plictisesc să facă ceva pentru ei vreme de 30 de ani, darămite pentru alţii… Trecem în revistă, pe scurt, localităţile unde Loic a pus suflet: Cărbunari, Berinţa, Şurdeşti, Dobric, Plopiş, Şişeşti, Măgureni, Şurdeşti, Baia Sprie şi lista continuă. Să revenim la carte. Vă aşteptaţi probabil la un exerciţiu de ego. Nu e. Da, conţine poze de la acţiuni umanitare, e generos ilustrată. Dar în egală măsură, are poezie. Are prezentare istorică. Are mici mărturisiri personale, cum ar fi motivul interesului pentru România (puneţi mâna şi citiţi, nu aşteptaţi mură-n gură…) Uneori, cartea ia caracterul unui reportaj. Alteori, pune întrebări, nu foarte confortabile. În 2010, se întreba cum e posibil ca Statul să închidă 72 de spitale în România? În Baia Mare, observa că s-au construit 28 de biserici şi niciun spital sau şcoală… Drept urmare şi ca o revoltă, cu o implicare masivă, s-a reuşit salvarea şi redeschiderea spitalului orăşenesc din Baia Sprie!
Cartea nu este altceva decât un document, o documentare a aventurilor româneşti ale bretonului Loic Thetio. Care continuă să vină, să revină la noi. Aproape că se poate spune că ne-a înţeles, deşi cu greu ne înţelegem noi pe noi. De aceea, Loic este românul nostru de la Atlantic, ce revine şi revine…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.