Retrospectiva anului 2021 în educație (I)

0
308

Anul 2021 a început, din start, cu avertismentul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), care sublinia faptul că austeritatea anunțată de Guvernul Cîțu îndemna la proteste. De la 1 ianuarie, alocațiile pentru copii au crescut cu 20%, ajungând la 214 lei pe lună. Tot la început de an, dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, anunța că deschiderea școlilor nu va fi condiționată de vaccinarea profesorilor.

• directori eliberați din funcție, clase desființate

În plan local, Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM) anunța apariția „Ghidului de contabilitate bugetară specifică unităților de învățământ”, autoare – Alina Todoruț. Tot la început de an a avut loc Adunarea Generală a Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Maramureș. În urma voturilor, s-a constituit o nouă conducere. În 2021 au început să prindă contur și noile laboratoare de la Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” Seini. Privind retrospectiv, ca urmare a încetării, la data de 9 ianuarie 2021, a contractului de management educațional al directorilor și directorilor adjuncți din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Maramureș, care au promovat concursul de numire în funcția de conducere în sesiunea septembrie – decembrie 2016, aceste persoane au fost eliberate din funcție. Vâlvă mare s-a conturat și în jurul desființării a zeci de clase de-a IX-a din județ. Elevi, părinți, cadre didactice și reprezentanți ai autorităților locale s-au arătat atunci indignați de propunerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Maramureș de desființare a mai multor clase de liceu de a IX-a începând cu anul școlar viitor. Ideea a fost lansată în ședința pe care conducerea ISJ Maramureș a avut-o la început de an cu directorii unită­ților de învățământ din județ și presupunea reducerea, începând cu anul școlar 2021-2022, a 47 de clase de a IX-a.

• sindicaliștii, la Prefectură

Tot la început de 2021, o delegație formată din 6 reprezentanți ai SLI MM s-a întâlnit cu subprefectul județului Maramureș, Oana Oșanu, pentru a semnala problemele cu care se confruntă salariații din învă­ță­mân­tul preuniversitar. Cu această ocazie sindicaliștii au înmânat o adresă cu problemele identificate pentru a fi transmisă Guvernului României și, implicit, premierului Florin Cîțu. În 2021, o companie din Danemarca a donat zeci de dispozitive pentru elevii din Cavnic. Totodată, „Home Office 3000”, un proiect realizat de elevii Giurgi Bogdan Vasile și Pontoș Silviu Andrei, sub coordonarea prof. Andrea Burcuș, de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației, a câștigat premiul III în cadrul competiției naționale „Arduino”, la care au participat liceeni din toată țara. La început de an au sosit pentru elevii maramureșeni 1.515 laptopuri, achiziționate de Ministerul Educației în cadrul Proiectului privind învățământul secundar (ROSE), finanțat de Guvernul României. Începând cu data de 8 februarie, cei mai mulți dintre preșcolari și elevi au început să meargă fizic la școală. S-a ținut cont de contextul epidemiologic din fiecare localitate.

• linie de vaccinare pentru personalul din învățământ

În 2021, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare și Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației s-au aflat printre cele 100 de unități de învățământ preuniversitar selectate de Ministerul Educației pentru a funcționa ca școli-pilot-media, începând cu semestrul al doilea al anului școlar 2020-2021. A început și un nou sezon al webinarelor MERITO organizate de prof. Tatiana Cauni de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Baia Mare, laureat MERITO. În fața Prefecturii, studenții din Baia Mare și-au exprimat nemulțumirile. Ei au cerut public guvernanților să se gândească de două ori înainte de a acționa în chestiunea legată de eliminarea gratui­tă­ții transportului feroviar. Profesorului dr. Vasile Mih, fost director al Colegiului Național „Dragoș Vodă”, i-a fost conferit post-mortem titlul de cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei. ISJ Maramureș a anunțat că se pregătește linia de vaccinare împotriva îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, pentru personalul din unitățile de învățământ din județ. „Dezvoltare comunitară integrată în localitatea Botiza“ a fost lansat tot în 2021, iar unul dintre obiectivele specifice a fost reducerea fenomenului de abandon școlar pentru 39 de elevi din comunitatea marginalizată prin programe tip “școală după școală”. A fost publicată și lista cu rezultatele selecției procesului de Acreditare Erasmus: Colegiul Tehnic „George Barițiu” Baia Mare, Colegiul Economic „Pintea Viteazul” Cavnic, Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Tăuții de Sus și ISJ Maramureș.

• proteste ale elevilor și părinților

Alte 29 de unități de învățământ din Maramureș, alături de cele 22 de unități menționate la finalul anului 2020, au obținut hotărâri judecătorești favorabile în procesele SLI MM. Tot în 2021, 125 de unități școlare din județul Maramureș au fost cuprinse în cadrul programului „Platformă națională integrată Wireless-CAMPUS”. Membri ai Asociației Elevilor din Maramureș au protestat în fața Prefecturii Maramureș vizavi de intenția Guvernului de a emite o ordonanță de urgență care să elimine, din Legea Educației, gratuitatea transportului pentru elevi. În 2021, au demarat și cursurile remediale în cadrul Programului național-pilot de tip „Școala după școa­lă”, destinat elevilor până la clasa a VIII-a inclusiv. În 2021 au protestat și părinții. Însoțiți de copii, ei au mers în fața sediului ISJ Maramureș. Acțiunea lor a fost generată de prelungirea vacanței de primăvară. Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației s-a numărat printre cele 75 de unități de învățământ din România care dețin titlul de școli-ambasador ale Parlamentului European. Asociația Reality Check a demarat, în Maramureș, proiectul „Împreună pentru un viitor mai bun în Coroieni”. Tot în 2021, Tech-X, echipa de robotică a Colegiului Național „Dragoș Vodă” (CNDV) Sighetu Marmației s-a pregătit intens pentru competiția „Nație Prin Educație – BRD First Tech Challenge România”. Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației, a anunțat în 2021 faptul că, în cadrul proiectului „STEM Educație în Școli Vocaționale și Profesionale”, a fost semnat contractul de furnizare a echipamentelor didactice și echipamentelor IT, beneficiari fiind Liceul Tehnologic „Marmația” și Liceul Pedagogic „Taras Sevcenko”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.