Straniul Maramureș • Avem râuri temporare, cascade uscate, pârâuri subterane!

0
349

Cu sau fără încălzire globală, Maramureșul era oricum interesant în materie de ape, și de-ar fi să amintim suta de izvoare minerale sau cascadele superbe, de top național. Cascade adevărate, sub care nu poți băga mâna, nu…Bigăr. Odată cu vremea extremă, odată cu tăierile masive de pădure, apele Maramureșului au devenit imprevizibile. Odinioară aveam inundații pe râurile majore, acum avem numai pe afluenți, pe torenți altfel inexistenți. De aici și ideea noastră, de a trece în revistă cele mai stranii ape din județ, alături de montaniardul Ionică Pop.

Ape și râuri temporare

„Râurile și pârâurile temporare sunt caracteristice zonelor carstice, cum ar fi platoul Prelucilor, zona Boiu, Coroieni, Prisnel, Vărai, platoul Pietriș, Piatra Rea-Borșa, Petriceaua-Zmerecin. Chiar avem râuri și pâraie care dispar, cum e valea Româneștiului la Boiu Mare, Valea Prislop, Valea Buteasa, văile Vidra, Valea Rea sau Valea lui Costan de pe Preluci.

La fel, dispare în zonă carstică și reapare mai în aval pârâul Baba cu afluentul Vâlceaua Dracului. În anii foarte secetoși a dispărut și valea Bloaja! La fel, pe secetă, dispare și a Berinței, dar și cele ale Văraiului sau din Curtuiușul Mare. Dispar și Valea Rea sau Valea Caicana din Vălenii Șomcutei, sau chiar Bârsăul!”, spune montaniardul.
Mai dispare pe secetă și Chechișelul, dar fenomenul nu e unul obligatoriu nou. Odinioară, din lipsă de apă, pe Chechișel și pe alte văi amintite se făceau fântâni în albie, ca să se ajungă la pânza freatică. Am plecat să vedem cu ochii noștri un asemenea râu/pârâu ce intră în subteran. Am găsit… pe dea­lul Pietriș, cu tot cu legendele atașate! În satul Cufoaia, în vale, sub dealul Pietriș, apele din dolinele carstice ies la iveală. Acolo este apă întotdeauna, și nu puțină!!

„Avem de sus, din deal, Valea Pământului îi zicem, de la Ponor, tocmai de aia îi zice așa de ce vine pe sub pământ. Apoi, avem Izvorul de sub drum, în zona Tâlhăroaia, de acolo vine apă multă, cât piciorul de gros e debitul… Bătrânii ziceau că e lac subteran din sus de sat, când o făcut prospecțiuni pentru marmură o zis ceia să nu scoată anume bolovan, că el ar opri apa să vină pe sat. Sunt și legende, dar am avut dintotdeauna apă aici”, spune localnicul Liviu Baic.
Alte râuri ce apar și dispar mai sunt la Rohia și la Costeni.

Văi torențiale

Avem în Maramureș și ape cuminți, care pe neașteptate, la ploi nu obligatoriu monumentale, se umflă și capătă caracter de torent. Montaniardul ne enumeră câteva dintre cele mai furioase. “Seinelul, cel ce a făcut prăpăd în mai multe rânduri, afluenții Vaserului – Comanu Mare și Mic, Catarama, Ivășcoaia, Valea Babii, Măcârlău, Ștevioara, Miraj, Lostun, Făina, Șuligu, Botizu, Tertila, Bardău, Novicior, Novăț, ele au generat dezastre în 2008. La fel, afluenții văii Ruscova – Paulic, Rica cu Lutoasa, Bardiu și Cvașnița. O parte la Repedea și Poienile de sub Munte, altele la Vișeu. Alți afluenți seci sau mărunți, dar furioși primăvara, sunt cei ai Lăpușului în defileu. Până și Valea Usturoiu din Baia Mare e aproape seacă pe timp de vară, dar are nerv primăvara. Sau Valea Borcutului”.
Dar mai sunt și văi seci și alte văi ce dispar total și reapar. De exemplu, izvorul Cailor din Borșa, în aval de cascada celebră. Iar când reapare devine Fântâna sau Zănoaga.

Cascadele, ia-le de unde nu-s!

Avem și cascade temporare în Maramureș. Nu, nu avem cascadă uscată total, ca-n Moldova. Dar avem superbe cascade, chiar mari, de talia celei a Cailor, ce pe timp de vară sunt aproape secate. Una din ele e cascada Pișetoarea din Defileul Lăpușului, de pe Valea Curechiului. Alta e cascada Strugi, alta e Ciuroi de la Sarasău, impresionantă acum și aproape inexistentă vara. Cascada Ciosoi de la Roșia-Remetea dispare și ea. La fel Pișoaia de pe Valea Scândurii din Berchezoaia.

„În alt fel dispare izvorul Bătrâna din munții Rodnei, el dispare în ponorul Izei, formează peștera Izei și iese la izbuc. Așa sunt și denumirile generale… apa intră în ponor, ea reapare în izbuc. Râurile subterane sunt cele responsabile de formarea peșterilor, ele sunt activul peșterilor din zona cars­tică, cum e Caicana din Vălenii Șomcutei”.
Se impune o concluzie de final, dată tot de montaniard: „Deși aparent Maramureșul se află la obârșia multor râuri, în perioade critice el duce lipsă de apă. Grija pentru apă ar trebui să devină o preocupare majoră a județului! În plus, avem eterna problemă a calității apei… adică… e drept, apa spală tot, da’ pe ea cine o spală??”

De-a lungul anilor, în activități de rafting și de canyoning, am observat mare parte din văile amintite, atât secate, cât și tumultoase. La fel, am văzut dispărând râu și reapărând în aval. Am văzut râuri ce pot fi trecute cu piciorul, care primăvara sau la ruperi de nori au distrus case, străzi, drumuri. Și da, din cauza tăierilor masive de lemn, apa nu mai e reținută în sol. La fel, subscriem la „spălarea apei”, după ce am navigat printre PET-uri, animale moarte și capace de WC…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.