Istoria Maramureșului, într-un manual accesibil liceenilor

0
510

Istoria Maramureșului este acum concentrată într-un manual avizat de Ministerul Educației și distribuit în toate colegiile și liceele din județ, în biblioteci și centrele de documentare și informare. Manualul încheie ciclul de activități gândite și realizate în cadrul proiectului cultural-educativ „Din istoria Maramureșului”, derulat de Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, în anul școlar 2020-2021.

”Proiectul cultural-educativ ”Din istoria Maramureșului” a prins contur pornind de la două premise fundamentale. Pe de o parte, dorința profesorilor de istorie din județ de a-i stimula pe elevi să cunoască istoria locală, de a-i învăța să prețuiască eforturile generațiilor trecute, de a cunoaște importanța documentelor istorice, iar pe de altă parte, de a-i implica în mod direct în realizarea de produse istorice, de a-și forma și consolida deprinderi de muncă intelectuală și prin studiul istoriei locale, punând astfel accentul pe caracterul aplicativ al istoriei” explică prof. Marius Voinaghi, coordonator.

Agenda proiectului a cuprins activități precum: expoziție, conferință, sesiune de comunicări, simpozion internațional. Manualul opțional de istorie a Maramu­reșului, ce încheie seria activităților din proiectul amintit, propune lecții structurate astfel: termeni-cheie, prezentarea conținutului propriu-zis de idei și cele mai importante contribuții cu privire la tema propusă, numeroase fotografii, surse istorice, hărți, dicționare și studii de caz care îi ajută pe elevi în formarea și dezvoltarea competențelor prevăzute de programa școlară, aplicații gândite atât pentru fixarea principalelor achiziții ale lecțiilor, cât și pentru evaluare și autoevaluare. Activitățile de învățare de la sfârșitul lecțiilor urmăresc capacitatea elevilor de a investiga, selecta, analiza și sintetiza informațiile istorice, de a stabili conexiuni între evenimente și personalități, de a participa la proiecte individuale și/ sau de echipă; ele au un rol orientativ și vor fi adaptate de profesor în funcție de particularitățile grupului de elevi. ”Considerăm că acest manual de istorie a Maramureșului creează pentru liceeni cadrul perfect pentru un contact nemijlocit cu trecutul și pentru a aborda elemente de istorie locală în cadrul unei discipline opționale, stimulându-le interesul și imaginația, oferindu-le șansa să descopere și să exploreze istoria realităților locale”, adaugă prof. Marius Voinaghi, coordonator. Colectivul redacțional este format din: Marius Voinaghi, coordonator, Livia Ardelean, Anca Minodora Costin Hendea, Florin Dragoste, Klara Gușeth și Teofil Ivanciuc. Sub îndrumarea prof. dr. Anca Minodora Costin Hendea, elevi ai Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” Baia Mare au adus o notă distinctă acestui manual contribuind la realizarea unui dicționar de regionalisme.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.