Ce vor rușii?

1
87

Cum mai umblu printre oameni, adaptat pandemiei, mai găsesc răgaz să mă opresc cu unul, cu altul, pentru scurte dialoguri de complezență, despre sănătate, facturi, sau despre cunoscuți care au murit. În ultimele săptămâni, îngrijorarea se numește amenințarea Ucrainei de către ruși. Eveniment tensionat, la care sunt conectate Europa, America, China. Cam toată lumea. Sâmbătă, pe platoul băimărean cu produse de încredere, m-am întâlnit cu Conu Fănică, și cu alți cunoscuți. Este un loc agreabil, un fel de Poiană a lui Iocan cu merele, borcanele și sticlele lui Conu Vasile, prăjiturile doamnei Rodica și ale celorlalți producători, care îți creează un confort aparte. Brusc, din calmul pieței țâșnesc întrebări care frământă oamenii.
Conu Fănică este tranșant: ce vor rușii? Va fi război? Cine are certitudini în această privință? Toți ne informăm de la știri, care au mai multe învelișuri. Ne dăm cu părerea despre trupele rusești masate la granița cu statul vecin, despre soldații americani și francezi care au venit, ori vor veni, în România. Șochează disproporția dintre trupele rusești și cele ale NATO din zonă. Ajungem la concluzia că nu prea știm multe despre ruși. După epuizarea discuțiilor de piață am ajuns acasă. Am luat o carte din bibliotecă, a istoricului Armand Goșu, unul dintre avizații comentatori ai fenomenului rusesc actual. Cu mentalități venite din istorie. Așa am adunat câteva idei elaborate, care depășesc discuțiile improvizate din piața cu borcane de dulceață, jamboane și brânză telemea.
Cu cine cred, de fapt, rușii că stau de vorbă când vorbesc cu americanii? Ei nu sunt atât de naivi să creadă că se întâlnesc cu tot Occidentul, dar cred că se întâlnesc cu stăpânii Occidentului. Rușii vor să discute întotdeauna cu șefii, cu cei care iau decizia, nu se încurcă cu state mai mici, care din punctul de vedere al Moscovei nu prea contează. Ei nu-și pot imagina că aliații Americii pot să fie de altă părere decât America. Face parte din gândirea strategică rusă. Deși mai fac excepții când au interes. Cum a fost recenta vizită a premierului Ungariei la Kremlin. Ce a discutat Putin cu Orban timp de cinci ore? O întâlnire cu multe necunoscute. Modelul maghiar, spune Orban, este diferit de majoritatea statelor din UE. Ungaria ar putea să dezghețe relațiile dintre Rusia și Occident. Părerea lui.
Ce vor rușii? Istoricul nostru crede că Rusia este supărată că de vreo 30 de ani încoace, arhitectura de putere a lumii s-a construit în așa fel încât o scoate din poziția de lider global. Au nostalgia Uniunii Sovietice. Asta a spus-o de mai multe ori Putin. Rușii se simt nedreptățiți, chiar păcăliți, că prin reașezările globale, au fost dați la o parte. Așa că prin tot ce face, Rusia încearcă o nouă ordine mondială, în care să fie o voce auzită, respectată, temută. Vor să fie egali nu numai cu americanii, ci cu americanii plus aliații occidentali. Ambiție, nu glumă! Mai vor un guvern obedient la Kiev. Își fac un obiectiv strategic din această grandomanie. Rușii au analiști foarte serioși, care evaluează corect situația din teren. Ei spun liderilor de la Kremlin că NATO nu va ataca niciodată Rusia. Știu că efectivele militare NATO sunt un decor dintr-un spectacol.
Cum să ataci Rusia cu 8.000 de militari? De asta ne-am dat seama și noi, povestitorii din piața tradițională.. Mai știu rușii, ne spune istoricul, că scutul de la Deveselu nu este acolo pentru a lovi Rusia. Dar ei mimează frica de NATO, joacă tot acest teatru al spaimelor cu Ucraina și agită spectrul războiului anume ca să determine reașezarea arhitecturii de putere în lume, cu rușii printre primii. Ambiția lui Putin, în 2014, a fost mai mare decât Crimeea. El dorea să anexeze și alte teritorii din sudul și estul Ucrainei. Adică Odessa și Donbas, cu Donețk și Luhansk. De ce acum? Rușii au profitat de retragerea americană din Afganistan, plus convingerea lui Putin că Biden este un președinte slab, cu serioase probleme interne. Astea l-au convins pe liderul de la Kremlin că este momentul, acum, să urce pe scara istoriei.
Manieră care ne dă dureri de cap. Dar ce zic rușii despre aceste manevre belicoase? Putin le-a spus rușilor de la început că vor avea mai puțină libertate, dar va fi ordine, salariile le vor primi la timp. Va fi mai puțină nedreptate, va combate crima organizată. Nivelul de viață este, pentru cei mulți, peste limita de supraviețuire. Rusia se prezintă ca o insulă de normalitate, înconjurată de forțe ale răului. Și dușmanii stau în Occident, mai ales în America. Propaganda împotriva lor este bine strunită, este foarte puternică. Se învață la școală. Putin este perceput ca un apărător al normalității, al credinței, într-o lume derutată. Își verifică alianțele în felul lui. Prezența lui Putin la Beijing, la Jocurile Olimpice de Iarnă, este un mod de a căuta un aliat sigur pentru aventura sa.
A fost semnată o Declarație ruso-chineză privind relațiile externe. Acolo scrie că părțile au decis să se opună extinderii în continuare a NATO. După mintea noastră de oameni așezați, această tensiune din vecini este cam absurdă. De luat în seamă, însă. Câștigarea puterii în lume are căile ei, care ne depășesc, uneori. De aceea, în atmosfera băimăreană, din piața cu produse tradiționale, este mai greu să vorbești, în cunoștință de cauză, despre război. Am scris acest text, ajutat de istoricul Armand Goșu.

1 COMENTARIU

  1. Despre Ucraina , vecinii noștri .
    În 1918 au dorit anexarea Basarabiei , și doar prezența militară a românilor a forțat retragere acestei cereri . Acelși lucru și în 1943 ,și doar Stalin a eliminat aceste pretenții. În 1992 Ucraina , alături de trupele ruse au participat la desprinderea regiunii transnistreană luptând înpotriva celor românești .În mod arbitrar , Ucraina deține teritorii românești și în prezent , patru cincimi din Maramureșul istoric , Nordul Bucovinei istorice – Buceagul , Ismail ,Cetatea Albă ,Insula Șerpilor . La Haga a încercat să acapareze întregul Platou Continental -Marea Neagră – Romania a ieșit câștigătoare Documentele spun foarte clar ce a înfăptuit Ucraina în perioada 1941-1943 despre crimele naționaliștilor ucraineni . documentele stau mărturie 5 .200.000 de civili omorâți -civili – evrei , polonezi ,militari ruși -prizonieri . Biserica Catolică Ucraineană , a binecuvântat crimele și masacrul de la Babi Yar ( o râpă în apropiere Kievului ) 50.000 evrei ,3.000.de țigani , 40.000 civili . Va venii vtremea când Ucraina va da socoteală poporului evreu după limpezirea apelor .Adevărul depre Donețk și Lugansk ,sunt regiuni care și-au declarat independența devenind republici ruse libere . Crimeea nu a fost niciodată teritoriu Ucrainean ,fiind făcută cadou de către Hrușciov .În Crimeea Ucrainenii sunt minoritari , iar referendumul făcut au cerut sprijin Rusiei . Sper că nu ați uitat cazurile Canlul Bâstroe și nava Rostok. Ucraina ar trebui să se mute la ea acasă iar noi ar trebui să fim mai hotărâți cu cei care ne umilesc .

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.