ȘEDINȚA ANUALĂ CU PROTOIEREII

1
101

Joi, 10 februarie 2022, cu începere de la ora 9,00, s-a desfășurat în sala „Justinian Arhiepiscopul” din incinta Centrului Eparhial din Baia Mare Ședința Anuală cu Protoierii, prezidată de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. Ședința a fost precedată de un moment de rugăciune în Paraclisul Episcopal.

La ședință au participat membrii Permanenței Eparhiale și cei opt protopopi din cadrul Episcopiei.

În cadrul ședinței au fost susținute rapoartele de către părinții protopopi și au fost dezbătute subiecte din toate sectoarele de activitate ale parohiilor arondate jurisdicțional protoieriei.

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului este compusă din opt Protopopiate, cinci în județul Maramureș și trei în județul Satu Mare, organizate astfel :

  1. Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare, condus de părintele protopop Fabian Coroian, cuprinde un număr de 525 credincioși, fiind structurat în 64 de parohii, două mănăstiri și un schit. Pe raza Protopopiatului Baia Mare îşi desfăşoară activitatea 105 preoți.
  2. Protopopiatul Ortodox Român Satu Mare, condus de părintele protopop Socolan Ioan, cuprinde un numar de aprox. 000 credincioși, fiind structurat în 65 de parohii și două mănăstiri. Pe raza Protopopiatului Satu Mare îşi desfăşoară activitatea 83 de preoți.
  3. Protopopiatul Ortodox Român Sighet, condus de părintele protopop Pop Vasile, cuprinde un număr de 611 credincioşi, fiind structurat în 38 de parohii, trei mănăstiri și trei schituri. Pe raza Protopopiatului Sighet îşi desfasoara activitatea 57 de preoți.
  4. Protopopiatul Ortodox Român Carei, condus de părintele protopop Mocan Florian, cuprinde un număr de 812 credincioşi, fiind structurat în 84 de parohii, două mănăstiri și un schit. Pe raza Protopopiatului Carei îşi desfăşoară activitatea 84 de preoți.
  5. Protopopiatul Ortodox Român Vișeu, condus de părintele protopop Chira Mihai, cuprinde un număr de 883 credincioşi, fiind structurat în 64 de parohii, două mănăstiri și trei schituri. Pe raza Protopopiatului Vișeu îşi desfăşoară activitatea 74 de preoți.
  6. Protopopiatul Ortodox Român Lăpuș, condus de părintele protopop Stan Florin, cuprinde un număr de 567 credinciosi, fiind structurat în 57 de parohii și șapte mănăstiri. Pe raza Protopopiatului Lăpuș îşi desfăşoară activitatea 63 de preoți.
  7. Protopopiatul Ortodox Român Chioar, condus de părintele protopop Petruș Nicolae, cuprinde un numar de 012 credinciosi, fiind structurat în 70 de parohii și două mănăstiri. Pe raza Protopopiatului Chioar îşi desfăşoară activitatea 73 de preoți.
  8. Protopopiatul Ortodox Român Oaș, condus de părintele protopop Malanca Marcel, cuprinde un număr de 604 credincioși, fiind structurat în 36 de parohii, două filii, trei mănăstiri și două schituri. Pe raza Protopopiatului Oaș îşi desfăşoară activitatea 39 de preoți.

În anul 2021, cu binecuvântarea și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Iustin și prin coordonarea Sectorului social-filantropic al Episcopiei, s-au desfăşurat mai multe activităţi social-filantropice pe cuprinsul celor opt protopopiate care compun Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Dintre acestea trebuie remarcate următoarele: „Construieşte o casă, zideşte suflete!”, „Ghiozdanul micuţului creştin”, „Îmbracă un copil de Praznicul Învierii Domnului” şi „Oferă un dar de Sărbătorile Naşterii Domnului”.

Toate aceste proiecte au avut un număr de 18.387 de beneficiari, iar valoarea totală a proiectelor s-a ridicat la suma de 2.868.470 RON.

De asemenea, în cadrul proiectului „Construieşte o casă, zideşte suflete!”, au fost construite 19 case pentru familiile greu încercate.

În ceea ce privește activitățile teologic-educaționale și cu tineretul, în anul calendaristic 2021, Programul catehetic „Hristos Împărtășit Copiilor” a fost implementat pentru 975 de copii și tineri beneficiari.

Tot în anul 2021 s-au desfăşurat 60 de tabere şi activităţi pentru tineri, la care au participat 3.332 de copii și tineri – beneficiari, din cele opt protopopiate şi chiar din străinătate.

Ședința a pregătit și viitoarea întrunire a Adunării Eparhiale, care va avea loc sâmbătă, 12 februarie 2022, sub președinția Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.