Maramureșul ajută Ucraina!

0
185

”Există cineva care vine din Kiev către România? Există vreo posibilitate de transport pentru o mămică cu un băiețel de doi anișori? PLĂTESC ORICÂT la sosirea lor în România” sau ”Caut transport de la Kiev către orice punct de intrare în România pentru prietena mea, sora, mama, mătușa. Se adăpostesc la metrou” sunt doar două dintre sutele de mesaje emoționante care, începând de joi, curg pe rețeaua de socializare Facebook antrenând întreaga Românie într-o campanie umanitară impresionantă. Mobilizarea maramureșenilor pentru ajutorarea ucrainenilor prigoniți de invazia Rusiei este fără precedent, aceștia organizându-se exemplar pe Facebook pentru a oferi, gratuit: cazare, transport, sprijin financiar ori alimente.

”Sighet alături de Ucraina”

Creat special în contextul războiului, grupul ”Sighet alături de Ucraina” reprezintă o oază de speranță atât pentru ucrainenii care își părăsesc țara de frica războiului, cât și pentru românii care au rămas blocați în mijlocul confruntărilor militare.
Oferte de cazare (gratuită) pentru familii cu copii, bătrâni sau persoane cu dizabilități care trec din Ucraina prin vama Sighet sunt postate constant în grup.
Se pun la dispoziție locuri la pensiuni din: Sighetu Marmației (Sun Rai Village), Vișeu de Sus (Anita), dar și în locații private situate (Târgu Lăpuș, spre exemplu). De asemenea, este oferit transport gratuit pentru cei cărora le lipsește un mijloc de deplasare. Exemplu de solidaritate dă și Asociația ”Suntem vocea lor” care își oferă sprijinul necondiționat tuturor celor care doresc să se refugieze pe raza municipiului Sighetu Marmației.
Voluntarii pot fi contactați la tel. 0747-706.673, 0745-423.571. Pe același grup, Mihăiță Sână (antreprenor băimărean) se alătură cauzei umanitare și pune la dispoziție o casă în Sălaj (0757.042.011).

”Voluntari în Europa”

Cu peste 80.000 de membri, grupul ”Voluntari în Europa” bate recordurile când vine vorba de sprijinul oferit ucrainenilor. Români de pe tot cuprinsul țării se alătură celor care au nevoie de: cazare, transport, mâncare.
Totodată, cei care accesează grupul pot primi fără niciun ban sprijin juridic (în drept internațional public, drepturile omului, drepturile internaționale ale refugiaților), dar și consiliere psihologică (online).
Ofertele de cazare curg de la oameni cu suflet mare din: Baia Mare, Săpânța, Săcel, Suceava, Cluj-Napoca, Dej, Satu Mare, Timișoara, București, Târgu Mureș etc. Postări în timp real fac și transportatori care pun la dispoziție mașini/ microbuze/ autocare (la vama Sighet, firma Transport Cristian ajută cu transportul în județele unde se oferă cazare).
Alimente și chiar mâncare gătită (pe termen nelimitat) se oferă de către patroni de restaurante din țară, precum și ajutor financiar. Pe același grup, Asociația ”Green Cats” își pune la bătaie toate resursele pentru a ajuta animalele din Ucraina.
Cetățenii români care se află temporar în Ucraina și doresc protecție și asistență consulară pot apela linia telefonică 0040751084537 pusă la dispoziție în acest sens, se mai informează pe grupul ”Voluntari în Europa”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.