Cercetarea bolilor profesionale

0
37

Modificările aduse normelor de aplicare ale Legii 319/2006 a securității și sănătății în muncă vizează și o serie de aspecte legate de cercetarea și declararea bolilor profesionale.
Astfel, s-a introdus o procedură simplificată de semnalare-cercetare-declarare pentru anumite situații și au fost adăugate noi afecțiuni care pot fi declarate ca fiind boli profesionale după încetarea expunerii.
A fost modificat numărul de zile pentru cercetarea bolii profesionale realizată de medicul specialist de medicina muncii din cadrul DSP, de la 7 la 30 de zile.
Procesul-verbal de cercetare a cazului de boală profesională va cuprinde, în mod special, cauzele îmbolnăvirii, responsabilitatea angajatorilor și măsurile tehnice și organizatorice necesare, pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale similare. De asemenea, acest proces-verbal se va întocmi în 7 exemplare.
În cazul în care, pentru același bolnav, medicul care îl consultă suspectează mai multe boli profesionale, acesta formulează mai multe diagnostice prezumtive de boală profesională, iar pentru fiecare diagnostic de boală se va elibera câte o fișă de semnalare BP1, document ce stă la baza trimiterii către specialistul de medicina muncii. Diagnosticul prezumtiv de boală profesională va fi dat de către medicul specialist de medicina muncii în baza documentelor care atestă expunerea profesională și completează fișa de semnalare BP1, conform domeniului de competență.
Au fost introduse mai multe boli care pot fi declarate ca fiind profesionale într-un termen mai mare de doi ani de la încetarea expunerii. Pe lângă cancerul și cazurile de pneumoconioze, s-au introdus și fibrozele pulmonare, precum și afecțiunile apărute ca urmare a expunerii la azbest: pleurezie benignă, îngroșări pleurale difuze și localizate și atelectazii rotunde.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.