Din luna aprilie, pacienții vor putea beneficia de servicii de diagnostic sau terapie și acasă

0
35

Pentru a asigura accesul permanent al pacienților la serviciile medicale acordate de medicii de familie, dar și pentru reducerea perioadei de recuperare ori a numărului de internări ce nu sunt absolut necesare, autoritățile au stabilit, printr-un proiect de hotărâre adoptat de Executiv, ca medicii de familie să poată diagnostica și trata anumite boli și la domiciliul pacienților, nu doar la cabinet, așa cum se întâmplă acum.
Poate cea mai importantă schimbare ce va fi adusă este introducerea, în pachetul de bază în asistența medicală primară, a unor servicii diagnostice și terapeutice. Aceste servicii diagnostice și terapeutice vor putea fi acordate de medicii de familie, teoretic, începând cu luna aprilie 2022, atât la cabinetul acestora, așa cum se întâmplă în prezent, cât și la domiciliul pacientului sau la locul solicitat de acesta.
Aceste servicii se vor putea acorda de către medicii de familie doar asiguraţilor de pe lista proprie, la cabinet, la domiciliul asiguratului sau la locul solicitării, în cadrul programului obișnuit de lucru sau în cadrul unui program de lucru prelungit.
Servicii diagnostice și terapeutice vor putea fi acordate în funcție de specializarea medicului, pacientul aflat pe lista acestuia va putea beneficia doar de anumite astfel de servicii. Totuși, s-ar putea ca la domiciliul pacienților să se poată face proceduri diagnostice simple, precum luarea pulsului și a tensiunii arteriale, efectuarea unei electrocardiograme, a spirometriei (măsurarea volumului de aer expirat), pulsoximetriei (nivelul saturației de oxigen din organism), măsurarea forţei musculare cu dinamometrul sau diverse teste clinice.
Proiectul stabilește că vor fi posibile în continuare consultațiile medicale la distanță, iar unele servicii conexe actului medical vor putea fi acordate și validate fără cardul de sănătate sau documentele înlocuitoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.