Elevi din Sighet și Cavnic, în practică la agenții de turism din Lisabona

0
201

În perioada 7-25 martie a avut loc cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului „Pregătirea tehnicienilor în turism prin mobilități Erasmus+”, finanțat de Comisia Europeană prin intermediul Programului Erasmus+, Acțiunea cheie 1.
Proiectul și-a propus echiparea unui grup de 38 cursanți VET din consorțiul „VET4Maramures&Turism” – format din Colegiul Economic „Pintea Viteazul” din Cavnic, Liceul Tehnologic Forestier din Sighetu Marmației și Liceul Borșa – cu rezultate ale învățării necesare adaptării tinerilor la cerințele unui loc de muncă, prin efectuarea de mobilități organizate în parteneriat transnațional, în Portugalia.
Al doilea grup care a plecat în străinătate a fost format din 13 elevi din clasa a XI-a, de la Liceul Tehnologic Fores­tier Sighetu Marmației și un elev de la Colegiul Economic „Pintea Viteazul” din Cavnic, toți de la specializarea Tehnician în turism. Elevii și-au desfășurat stagiul de pregătire practică la două agenții de turism din Lisabona – Boost Portugal și Nosso Tejo, iar activitățile la care au participat elevii au inclus: analiza instrumentelor agenției de turism, analiza potențialului turistic, realizarea și distribuirea de oferte clienților, simularea diferitelor tipuri de rezervări turistice etc. „În calitate de profesor însoțitor al fluxului 2 din cadrul proiectului de mobilitate Erasmus+, în Portugalia, pot spune că a fost o experiență inedită datorită faptului că practica profesională s-a desfășurat de această dată în cadrul agențiilor de turism unde, alături de elevi, am avut posibilitatea de a experimenta noi activități, care mi-au îmbogățit cunoștințele teoretice și, mai ales, pe cele practice. Fiecare zi petrecută alături de elevi a fost o oportunitate de a ne cunoaște mai bine astfel că, la final, am devenit o mare familie și ne-am despărțit cu greu, odată ajunși acasă”, a punctat prof. Luminița Cozuplean. Prin participarea la acest stagiu în Lisabona, elevii și-au îmbună­tățit competențele în domeniul turismului, rezultatele obținute de ei fiind certificate de documentul de mobilitate Europass, și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în limbi străine, și-au îmbunătățit competențele sociale, au conștientizat importanța unei pregătiri profesionale de calitate și și-au lărgit orizonturile. „Experiența mea din Portugalia a fost una de neuitat, mi-a plăcut foarte mult deoarece am avut ocazia să experimentez culturi noi și tradiții diferite. Stagiul de practică l-am făcut la o agenție ce se ocupă cu croaziere pe râul Tejo și acolo am învățat cum se face marketing, cum funcționează site-ul lor și cum vând biletele. Totodată, mi-am îmbunătățit cunoștințele în limba engleză, iar delicatesele portugheze sunt de neratat, mai ales Pastel de nata. Dacă aș avea ocazia de a repeta această experiență, nu aș rata-o”, a concluzionat elevul Darius Ardelean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.