Baroneasa Emma Nicholson, în Sighetu Marmației și în Ucraina

0
99

Autoritățile locale din Sighetu Marmației au fost gazdele Baronesei de Winterbourne, Emma Nicholson, fost raportor al UE pentru România în urmă cu aproape 20 de ani.
Aceasta a venit în Maramureș pentru a ajuta în problema refugiaților ucraineni.
„Suntem chemați să ajutăm, dar și să fim acea punte de legătură atât de necesară celor care vor la rândul lor să ajute. Asta facem din 24 februarie: intervenim în mod direct (iar zecile de camioane cu ajutoare trimise vecinilor noștri ucraineni și miile de refugiați găzduiți în orașul nostru stau mărturie acestui fapt) și venim în sprijinul celor care doresc să ajute dar nu pot să o facă singuri. De data aceasta, sprijinul administrației locale sighetene a fost solicitat din partea doamnei Emma Nicholson, Baroneasa de Winterbourne, raportorul Uniunii Europene pentru România între 2000 și 2004” – a explicat primarul Vasile Moldovan.
Îndemnul baronesei a fost: „Dumneavoastră ați făcut un miracol, haideți să facem împreună mai multe!”.
După semnarea Memorandumului dintre Fundația Amar din Londra și Municipiul Sighetu Marmației, pentru identificarea și sprijinirea refugiaților ucraineni cu dizabilități, dar și a copiilor cu nevoi speciale din Sighet, delegația s-a deplasat în Ucraina, cu un convoi de ajutoare medicale.
Prima întâlnire a avut loc la Primăria Solotvino, unde sute de persoane refugiate din zonele bombardate găsesc sprijin. Toți au fost profund emoționați de intervenția doamnei Nicholson care, la finalul întâlnirii a subliniat: „Suntem aici trei națiuni. Nu renunțăm, dimpotrivă, ne triplăm eforturile”.
Apoi au vizitat, însoțiți de primarul localită­ții, Vasil Yovdi, Centrul școlar de educație incluzivă din Solotvino, o realitate extrem de urmărită și sprijinită de Baroneasa Nicholson.
Întâlnirea cu copiii și familiile lor a fost una emoționantă, greu de descris în cuvinte. Spitalul din Dibrova a fost de asemenea pe agendă, o importantă cantitate de medicamente fiind destinată acestei unități spitalicești.
La Consulatul României de la Solotvino a avut loc întâlnirea cu oficialitățile române din Ucraina, dar și cu primarul localității Colomeea, cel care a preluat materialele medicale destinate spitalului din localitatea cu care Sighetu Marmației este înfrățit.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.