Deputatul maramureșean Cristian Brian aduce digitalizarea în instituțiile publice

1
99

În cadrul ședinței în plen de ieri, 5 aprilie, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege inițiat de Cristian Brian, deputatul USR PLUS de Maramureș, în care este prevăzută obligativitatea de a accepta plata online, printr-un sistem electronic modern de plată la distanță precum Ghiseul.ro, a taxelor și impozitelor percepute de instituțiile publice și de operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică.

• peste 1 an de muncă și insistență pentru a beneficia de tehnologia modernă

Concret, în scurt timp, vom vedea online toate taxele și impozitele pe care le avem de plătit – indiferent de instituția care le-a emis – și le vom putea plăti tot online, cu cardul. Așa vom ajunge să evităm deplasarea la ghișee și cozi interminabile. Munca din spatele proiectului de lege care îi dă posibilitatea fiecărui cetățean de a plăti online taxele și impozitele a început, însă, cu mai bine de un an în urmă, undeva prin martie 2021, când Cristian Brian, deputat USR PLUS de Maramureș, a cerut prevederi legislative directe pentru înrolarea tuturor primăriilor din Maramureș în Sistemul național electronic de plată online. ”A urmat depunerea prezentului proiect de lege în luna mai, iar apoi am trecut prin hățișul reprezentat de: avizele pozitive de la toate comisiile parlamentare, amendamente, votul din Senat, votul din Camera Deputaților. Mă bucur că am reușit să îmi ating obiectivul: acela de a îmbunătăți calitatea vieții românilor într-o perioadă în care e nevoie de digitalizare mai mult ca oricând”, a explicat Cristian Brian, deputat USR PLUS de Maramureș.

• ce schimbări urmează după adoptarea proiectului inițiat de deputatul Cristian Brian?

Prin introducerea obligativității implementării sistemelor online de plăți, instituțiile publice pot alege orice formă de plată online, având decizie deplină asupra modului în care și ce fel de soluție implementează. Spre exemplu, Ghișeul.ro este o platformă dezvoltată și administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, ușor accesibilă și la costuri minime pentru instituțiile publice. Beneficiile obținute de primării prin adoptarea unor soluții de plată online a taxelor și impozitelor sunt: reducerea cheltuielilor operaționale; creșterea sumelor colectate de la cetățeni, prin încasarea simplă, rapidă și sigură; disponibilitate 24 ore pe zi și 7 zile pe săptămână; creșterea încrederii cetă­țenilor în administrația publică locală. “În acest context, am elaborat prezenta inițiativă legislativă al cărei scop este să ofere acces tuturor ce­tățenilor la beneficiile tehnologiilor moderne printr-o implementare mai rapidă a mijloacelor de plată online a impozitelor și taxelor pe întreg te­ritoriul României, într-un termen rezonabil de implementare de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei inițiative legislative”, a informat Cristian Brian, deputat USR PLUS.

În Maramureș, doar 23 primării dintr-un total de 76 au implementat, până în acest moment, un sistem de plată online a impozitelor și taxelor. În urma adoptării acestui proiect de lege, și celelalte instituții se vor alătura cât mai curând.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari pentru aceasta initiativa. Era si cazul dupa atati ani, sa putem in sfarist sa ne platim darile de la distanta, sau chiar la ghiseu prin POS, fara a mai avea nevoie de bani in numerar.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.