Ce NU știți despre mititei, cârnați, muștar, ketchup și pâine?

0
31

• mititei cu carmin, bambus și sfeclă roșie – comercializați ca produs premium • 7 din 10 mărci de cârnați afumați conțin aromă de fum • 4 din 10 mărci de muștar conțin făină de grâu • 4 din 10 sosuri ketchup conțin aromă de tomate • 7 din 10 mărci de pâine feliată conțin conservanți alimentari

Asociația Pro Consumatori a realizat o analiză a mititeilor, cârnaților, muștarului, ketchupului și pâinii, atât din punctul de vedere al ingredientelor folosite la fabricarea lor, cât și al componentelor nutriționale.
• Ingredientele regăsite în compoziția mititeilor analizați, în afara combinațiilor de cărnuri, sunt următoarele: aromă de carne, bambus, sfeclă roșie, fibre de cartofi, extract de drojdie, zahăr, proteine vegetale din fibră de mazăre, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucșoară, ceapă, pătrunjel, maghiran, dextroză, maltodextrină, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea-soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de so­diu, carbonați de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich și monoglutamat de sodiu.
Conținutul de carne la mititei variază între 61,5% și 90%.
• Mai peste tot, cârnații tradiționali se fac din carne, mai ales carne de porc, la care se poate adăuga și carne de vită, de oaie ori de capră și slănină. Sunt multe feluri de cârnați care nu conțin deloc carne de porc și slănină (nu neapărat din interdicție religioasă, ci chiar în lumea creștină). Carnea, aleasă cu dichis măcelăresc, se toacă, mai mărunt ori chiar din bardă, se amestecă bine cu condimente, sare și tot felul de alte ingrediente, mai mult sau mai puțin secrete, apoi se trage în membrane proteice naturale (mațe de porc sau de oaie) ori industriale, obținându-se cârnatul crud sau „verde”.
Cârnații de casă făcuți în hipermarket conțin până la 8 substanțe chimice!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.