Parada prizonierilor

0
134

Nu am fost atât de curios să văd cum se va desfășura marea paradă de la Moscova, celebrând 77 de ani de la înfrângerea Germaniei hitleriste. Și evident victoria sovietică în al Doilea Război Mondial. Sovieticii au uitat că au avut aliați care au contribuit serios la acea victorie. Experiența României este elocventă. Trupele române au ajuns până în Munții Tatra – mărturie stă Cimitirul românesc de la Zvolen – dar am fost pedepsiți că am luptat și pe frontul de Răsărit. Ba am plătit și despăgubiri de război. Inclusiv vamă din pădurile Maramureșului, care treceau, pe la Sighetul Marmației, în Ucraina, unde era un combinat de prelucrare a lemnului. Am citit discursul lui Putin de Ziua Victoriei. Nici un cuvânt despre aliați, care au plătit și ei tributul de vieți omenești. Nici americani, nici britanici, nici alte nații nu sunt amintite. Nici liderii cu care Stalin a stat la masă la Ialta.
Acum, foștii aliați au devenit inamici. Putin șterge cu buretele virtuțile istorice ale altor popoare. Este o umilire, greu de suportat, să falsifici sub ochii știutori istoria confirmată de vreme. Experții militari spun că sovieticii nu ar fi câștigat războiul dacă nu era coaliția antihitleristă. Cinismul liderului rus a fost evident când a pus flori pe un monument, ostașii lui au aruncat patru rachete asupra Odesei. Morți, răniți și distrugeri de imobile. Putin striga de la microfonul paradei: „Glorie măreței noastre armate! Pentru Rusia! Pentru Victorie!” Se aștepta ca parada de Ziua Victoriei de la Moscova să fie pentru Vladimir Putin ocazia de a arăta lumii întregi forța militară a Rusiei, pusă deja la îndoială de insuccesele din Ucraina.
Comentatorii evenimentului de luni, 9 Mai, nu sunt convinși că liderul rus a ieșit în câștig de imagine. Din contră. Am urmărit cu mare atenție ce s-a întâmplat cu sinistra paradă a prizonierilor de la Mariupol, orașul-port la Marea Azov, devastat de bombardamente în proporție de 90%. Comentatorii susțineau că parada prizonierilor ar fi avut loc, dar nu i s-a dat mare amploare de ima­gine. În schimb, a fost pusă în valoare parada veteranilor ruși. Și aici mi s-au părut cam mulți veteranii ajunși până astăzi. Cinste longevității! Referitor la parada prizonierilor din Mariupol este clar că terenul a fost amenajat pentru un eveniment patologic. Locuitorii au fost forțați de soldații ruși ca, în schimbul hranei, să strângă cadavrele din oraș, să curețe străzile de moloz și de proiectilele neexplodate. Au instalat și efigia unei femei cu steagul sovietic, iar trimișii speciali de la Moscova au venit să supravegheze pregătirile.
Am văzut toți cum rușii au schimbat indicatoarele rutiere în oraș. Ocupanții au distrus orașul, au ucis 20 000 de oameni, locuitori ai orașului. Orașul s-a întors în timp, locuitorii nu au apă, mâncare și medicamente. Nu există lumină. Așa-numita paradă a prizonierilor de război ucraineni reprezintă o încălcare a Convenției de la Geneva. Să nu uităm că parada prizonierilor este de origine stalinistă. Generalisimul Stalin i-a umilit, în 1945, pe prizonierii nemți, care au defilat batjocoritor tocmai în Piața Roșie. Documentele, cu fotografii, spun că o paradă a umilirii ucrainenilor a avut loc în 24 august 2014, la Donețk, când militarii ucraineni au defilat escortați de militari ruși. Dar și parada din acest an din Moscova a fost parcă o manifestare a unor oameni căzuți prizonieri unei idei care nu are legătură cu războiul antihitlerist.
Uralele din Piață nu se refereau la istorie, poate și acolo, cât mai ales la absurda invazie din Ucraina. Eu respect jertfa poporului pentru libertate, mai ales că sovieticii au pierdut peste 22 de milioane de oameni, dar să nu uităm că nu a fost singură. Putin a transmis din Piața Roșie multe confuzii, suficiente minciuni și nepermise omisiuni. Când ne așteptam mai puțin, Vladimir Putin a început să tușească, transmițând involuntar un alt mesaj important de la grandioasa paradă. Dar să vedem ce va urma.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.