Sistemul cameral susține noul proiect de lege al Camerelor de comerț din România

0
23

Un proiect de lege depus la Senat, inițiat de un grup de 40 de parlamentari UDMR, PSD și PNL propune modificarea Legii 335/2007, a camerelor de comerț și industrie.
Printre modificările propuse se află includerea tuturor antreprenorilor din România într-un catalog al firmelor, ges­tionat de către camerele de comerț, conform unor modele consacrate la nivel european și certificarea de către camerele de comerț a competențelor administratorilor din cadrul companiilor, echivalentul deținerii unui pașaport de încredere.
În momentul de față, României îi lipsește promovarea externă coerentă a mediului de afaceri. Această promovare a fost lăsată în seama statului român, iar rezultatele acestor acțiuni sunt aproape zero. Este unul dintre motivele pentru care România a înregistrat un deficit al balanței comerciale în 2021 de 23,8 miliarde euro, față de 18,3 miliarde euro în 2020, cu importuri care au ajuns la 98,4 miliarde euro și cu exporturi realizate preponderent de firmele cu capital străin.
În ceea ce privește certificarea de către camerele de comerț a competențelor administratorilor din cadrul companiilor, scopul introducerii acestui certificat de competență este de a crește calitatea actului comercial și de a responsabiliza agenții economici.
Camera de Comerț și Industrie Maramureș apreciază ca fiind bună și necesară intenția de bază a celor două propuneri din acest demers legislativ. Identificarea celor mai potrivite soluții pentru rezolvarea problemelor menționate de inițiatori este un proces care se află în dezbatere publică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.