Vânzări pe bandă rulantă de apartamente noi în Baia Mare

0
779

În timp ce la nivel naţional se fac previziuni sumbre în privinţa viitorului tranzacţiilor imobiliare, în Baia Mare, realitatea din teren este cu totul alta. Agenţii imobiliari au constatat un fenomen aparte: apartamentele din blocurile noi, aflate în construcţie, s-au vândut pe bandă rulantă, chiar dacă imo­bilele de locuit nu au fost finalizate, iar preţurile sunt mari. Mai mult, tranzacţiile imobiliare s-au plătit cu cash, cei care au preferat să ia un credit pentru achiziţia unui nou apartament au pierdut din start “trenul”, neavând nicio şansă în faţa marilor investitori sau pur şi simplu în faţa celor cu bani mulţi.
Dacă altădată românii evitau să cumpere locuinţe construite după stil occidental, acum tendinţa e alta. Oamenii preferă apartamentele din blocurile noi, dovadă numărul semnificativ de tranzacţii înregistrate pe acest segment imobiliar. În plus, în Baia Mare s-au vândut în proporţie de 90 % apartamentele din blocurile ce se construiesc în cele trei zone ale oraşului: strada Petre Dulfu, Minerilor şi pe lângă fostul combinat. De exemplu, un apartament cu 2 camere, pe o suprafaţă de 60 mp, semifinisat s-a vândut cu circa 72.000 euro. “Apartamentele noi, cum apar, cum se vând. Indiferent că sunt în zona centrală sau la periferie, blocurile noi sunt la mare căutare, chiar dacă preţurile sunt foarte ridicate. Mulţi care cumpără aceste apartamente fac investiţii, le dau ulterior în chirie. Sunt şi persoane care au cumpărat câte 5 apartamente pe o scară”, a punctat agentul imobiliar băimărean. Aceste locuinţe sunt cumpărate de cei care au venituri serioase, dovadă că tranzacţiile s-au făcut cu cash. “Plăţile pentru cumpărarea unui nou apartament se fac în mai multe tranşe. Cei care vor să cumpere cu credit nu prea mai ajung să îşi achiziţioneze o locuinţă în aceste imobile”, a mai spus agentul imobiliar.
La polul opus sunt apartamentele din blocurile vechi. În cazul acestora, proprietarii sunt nevoiţi să mai scadă din preţuri pentru a le putea vinde. Numai că, oamenii cu venituri reduse nu îşi prea permit să cumpere o locuinţă nici măcar în astfel de condiţii, iar cei cu salarii mari, cu precădere bugetarii, preferă apartamentele noi. “Dacă prin februarie, un apartament cu 2 camere pe strada Olteniei se putea vinde cu 68.000 euro, acum nu se mai oferă nici 60.000 euro. De când a început războiul, lumea s-a speriat şi nu prea mai investeşte într-o locuinţă în blocurile vechi, construite înainte de anii 1990”, a adăugat agentul imobiliar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.