Barajul Firiza așa cum nu a mai fost văzut de mult!

1
691

Undeva în anii 80, acumularea Firiza a mai avut un nivel atât de scăzut. Se fac lucrări la baraj, am întrebat la Apele Române, ne-a răspuns Cristina Vădan, purtător de cuvânt al Administraţiei Apelor Române din bazinul Someş-Tisa.

Se petrecea în 1985-1986, când în urma secării majore, la jumătate (fără actuala colmatare, ce trebuie luată în considerare…), s-a decis automat construirea acelui baraj de la Cătălina, pentru industrie. Pe acea vreme în echipa ce a proiectat barajul de la Cătălina, munteanul Ioan Pop ne spune că s-a proiectat şi executat acel baraj în regim de urgenţă. Acum, industria nu-i, dar la reţeaua băimăreană s-au conectat comune pe o rază de aproximativ 20 de kilometri. Ca o stranie coincidenţă, şi pe vremea aceea circula vaporaşul pe Firiza ca acum, şi pe vremea aceea era interzis scăldatul. Acum, conform comunicatelor Apelor Române, „pe toată durata lucrărilor este interzis accesul locuitorilor în cuveta lacului de acumulare, atât în zona malurilor, cât şi a luciului de apă”.

De asemenea, comunicatul spune că ”pe toată durata lucrărilor asigurăm continuitatea alimentării cu apă a municipiului Baia Mare, precum şi a celor 35 de localităţi din judeţ”. Deşi deja s-au anunţat restricţii de apă în câteva localităţi. Cristina Vădan ne mai spune că lucrările vor dura până în luna decembrie a acestui an. De unde deducem că nivelul apei se va menține scăzut.
Cum arată acum Firiza? Trist, îngrijorător de secat. Imaginile vorbesc de la sine. De la fostul mal, ai de coborât zeci de metri până la apă. Iar ca înălţime, diferenţa de la nivelul de acum al apei la fostul nivel e deja la înălţimea unui bloc de 2-3 etaje. Cu un drum, am văzut şi gunoaiele ce se găsesc pe fundul lacului. Dar şi cantitatea mare de scoici, de mari dimensiuni, ce vieţuiau pe fundul lacului artificial. Golful din Valea Romană aproape că nu mai există. În capătul acumulării, uscatul ajunge la stâncile de pe cealaltă parte. Nu că ne-am pricepe, dar o decolmatare acum ar face nu numai bine acumulării, cât ar aduce tone de pământ excelent pentru agricultură sau de acoperit halde de steril ce ne… agasează cu praful!

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.