CAS-urile, obligate să recupereze bani de la farmacii

0
36

Casele județene de asigurări de sănătate au fost obligate de instanță, în urma unei hotărâri definitive, să recupereze sume importante de bani de la mai multe farmacii, deoarece au decontat medicamentele eliberate fără să fi avut în vedere reducerile comerciale de care au beneficiat farmaciile de la distribuitori. Măsura a fost impusă în urma deciziei Curţii de Conturi a României nr. 8/2016. Decizia impune CAS-urilor recuperarea acestor prejudicii.
Concret, în urma deciziei, casele de asigurări de sănătate trebuie să facă demersuri legale pentru a stabili prejudiciul înregistrat ca urmare a decontării nelegale a medicamentelor eliberate în regim gratuit și compensat și pentru recuperarea prejudiciului constatat.

Se anunță o criză mare de medicamente în farmacii?

Oamenii au început să umble de la o farmacie la alta cu rețeta în mână, pentru a găsi tratamentele prescrise de medic. Antibioticele au început să dispară din farmacii. Aceștia avertizează că este doar începutul! De câteva săptămâni, depozitele farmaciilor au început să se golească, iar stocurile nu mai pot fi refăcute. Unii importatori s-au retras de pe piaţa românească. Uşor, medicamentele dispar de pe rafturi. În cel mai fericit caz, bolnavii găsesc înlocuitori produşi în România, dar nu toate produsele generice au eficienţa medicamentelor fabricate de marile companii. Nici în lanţurile cunoscute situaţia nu este cu mult diferită faţă de farmaciile mici. Şi aici, depozitele au început să se golească, iar alte medicamente nu mai au de unde să aducă, pentru că nu se mai găsesc pe piaţa din România. Farmaciile comandă medicamente că­tre depozite, dar multe dintre acestea nu se mai găsesc. Antibioticele comandate sunt așteptate și câte o săptămână să vină. Se pare că și războiul din Ucraina a afectat piața de medicamente, dar şi faptul că mulţi producători nu mai vând în România după ce a fost im­pus un nivel maxim la preţ.

Autorizația de punere pe piață a fost retrasă

Pe platforma Ministerului Sănătăţii de semnalare a lipsei unui medicament din ţara noastră, medicamentelipsă.ms.ro, sunt afişate mai multe produse care nu se găsesc în farmacii. Tot acolo sunt oferite şi răspunsuri cu privire la depozitele angro care mai dispun de ele sau din ce motiv nu se găsesc. La unele este precizat faptul că „este în discontinuitate temporară din motive de fabricație”. Sunt însă şi medicamente, cum ar fi unul dintre antibiotice, care nu se mai găsesc pe piaţa românească, la care Ministerul Sănătăţii răspunde: „Autorizația de punere pe piață a fost retrasă în septembrie 2020, la solicitarea deținătorului”.
La începutul anului 2015, numărul medicamentelor înregistrate în România depăşea 6.000. Un sfert dintre medicamente au fost retrase oficial de producători. Din 2016 și până acum, peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piață, iar alte câteva sute au fost înregistrate cu notificare pentru retragere.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.