„Inginerii” de la „Nord”, preocupați de impactul instalațiilor electrice asupra mediului

0
56

Facultatea de Inginerie din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare a fost recent gazda sesiunii științifice a absolvenților cursului de formare „Impactul instalațiilor electrice asupra mediului”, desfășurat în perioada septembrie 2021 – februarie 2022 în cadrul proiectului „Centrul regional de instruire și monitorizare a impactului asupra mediului al instalațiilor electrice” – CRIMIGE.

• 60 de lucrări cu noțiuni teoretice și practice

„Proiectul a abordat, pentru prima dată în regiune, tema protecției mediului împotriva diferitelor forme de impact negativ al electricității în zona transfrontalieră. Studenții participanți la cursul de formare au fost instruiți atât din punct de vedere teoretic, cât și practic asupra formelor de impact asupra mediului cauzate de producția, transportul, distribuția și utilizarea energiei electrice. În cadrul proiectului au fost achiziționate diverse echipamente (aparate de măsură a câmpului electromagnetic, sonometre, vibrometre și detectoare de radiații Geiger) cu care studenții cursanți au efectuat diferite măsurători în laborator și pe teren (după ce au fost instruiți în vederea modului de utilizare)”, a explicat ing. Leonard Alexandru Pop. În cadrul sesiunii științifice au fost prezentate 60 de lucrări cuprinzând noțiunile teoretice studiate (impactul centralelor nucleare, al termocentralelor, al hidrocentralelor mari, al microhidrocentralelor, al centralelor mareomotrice, al centralelor pe bază de biomasă, al parcurilor de panouri fotovoltaice, al captatoarelor solare termice, al turbinelor eoliene, al sistemelor de energie geotermală asupra mediului; monitorizarea poluării vizuale, sonore, a aerului, a apei, a solului datorate instalațiilor electrice), cât și practice (determinarea caracteristicilor radiației electromagnetice, măsurarea și calcularea distribuției nivelurilor de câmp electromagnetic, monitorizarea impactului sonor al instalațiilor electrice), utilizând aparatele de măsură și analiză avute la dispoziție.

• workshop cu aparatele de măsură achiziționate în proiect

“O altă categorie de prezentări care s-au bucurat de un interes deosebit din partea auditorului au fost cele legate de: biomonitorizarea și impactul rețelelor electrice asupra biodiversității mediului, influențele reciproce între rețelele electrice și alte instalații și construcții și impactul transportului și distribuției energiei electrice asupra mediului înconjurător. Lucrările din cadrul sesiunii științifice s-au încheiat cu un work­shop în care studenții participanți din rândul publicului au putut să experimenteze modul de lucru cu aparatele de măsură achiziționate în cadrul acestui proiect”, a adăugat ing. Leonard Alexandru Pop. Participanții înscriși în această sesiune de instruire provin din rândul studenților de la specializările: Electronică aplicată, Ingineria sistemelor electroenergetice, Electromecanică, Inginerie și management în domeniul electric și energetic. La finele acestui program de instruire, absolvenții au beneficiat, pe lângă cunoștințele și competențele practice dobândite, și de un certificat de absolvire, pe care îl pot adăuga în CV-ul lor profesional.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.