Ministrul irigațiilor

0
86

Într-un text anterior, mi-am manifestat nedumerirea că în plină dezordine în agricultura românească, tocmai ministrul care trebuia să gospodărească roada câmpului, și altele, și-a dat demisia. Premierul, când a făcut bilanțul șugubăț al guvernului, nu ne-a spus nimic despre cazul de la agricultură. Este ușor de bănuit că agricultura este un minister rîvnit. Ges­tionează miliarde de euro. Adrian Chesnoiu a picat din lucrături diverse. Omul mi s-a părut demn. Când au început învinuirile, repede a părăsit postul de ministru. S-a pus la dispoziția anchetei. Mi s-a părut straniu că tocmai un minister, care trebuie să ne asigure grija zilnică, a fost decapitat. Cei care propun un demnitar de asemenea rang nu se pricep la oameni?
Nu prea am aplecare spre mașinăriile politice, așa că las pe alții să se pronunțe. Ca om provenit dinspre întoarcerea brazdei, tresar când este vorba de pământ. Se trezesc în mine reflexele țărănești. Eram curios pe cine vor numi ministru la agricultură. Și vestea a venit. Președintele României a semnat decretul pe numele lui Petre Daea. Omul mi-a rămas în memorie ca un personaj care a mai fost ministru în mai multe rânduri. Nu știu dacă le are cu sociologia universului rural, dar a luat câteva măsuri care erau de interes pentru fermierii români. Mulți l-au ironizat, dar nu a renunțat la planurile lui. Daea știe la ce folosesc irigațiile. Face parte din generația căreia i-a plăcut cartea de specialitate. Un coleg de-al dumisale mărturisea că a terminat agronomia ca șef de promoție. A învățat că în istorie s-a tras cu tunurile în opinia țării. Ridicată împotriva arendașilor. Care astăzi se numesc intermediari. A încercat să-i pună mai la margine. Să-i pună în față pe adevărații producători.
A lansat modelul de achiziții și distribuire a produselor agricole. În acest sens a inițiat complexul „Unirea” din București, unde fermierii puteau să-și aducă recoltele. Cum a intrat în conflict cu multinaționalele, Daea a fost schimbat din post, iar proiectul lui desființat. A mai născocit Daea, din funcția de ministru, programe simțite de micul producător. Semn că înțelege starea reală a țării. Au fost programele aprozarul, taraba, programele porcul și galinaceea. Și acestea, după plecarea din post, au fost scufundate. Corporațiile au început să-l dușmănească.
Știe că în timpul care vine vor rezista națiunile cu IRIGAȚII și PĂDURI. Până acum, de fiecare dată când a fost ministru, a pus bază pe irigații. De aceea l-am numit ministrul irigațiilor, mai ales acum, pe vreme de secetă. Spun cunoscătorii că el a revigorat irigațiile din Bărăgan. Care funcționează bine. Vor veni globaliștii și-l vor ironiza că nu are studii la Oxford. Dar el știe că după secetă vin inundațiile. Acum, agricultura, zic eu, nu are nevoie de filosofi, ci de oameni care îi simt durerea. Avem nevoie și de produse românești. Că în magazinul de unde cumpăr eu legume și fructe, sunt aduse din Ungaria, Polonia, Spania, Italia. Așa scrie pe etichete.
Ministrul mai crede că nu e totul pierdut, că agricultura românească are oameni buni. Aceștia trebuie sprijiniți, încurajați și dați ca exemplu. Este și un om care ține la ideile sale. În urmă cu câțiva ani, din postura de ministru, a spus vorbe răspicate în Comisia europeană în problema cormoranilor, care prădau peștii. Snobii au râs și i-au spus cuvinte de batjocură. Acum, dacă va fi sprijinit, va încerca să lanseze noi proiecte. Dar fermierii români sunt cei mai în drept să-l aprecieze, sau nu. Imediat, după ce a depus jurământul pentru noul mandat, a contrazis apelul făcut de autoritățile statului către populație de a nu face risipă de apă.
Daea a spus: planta nu poate trăi fără apă! A mai făcut următorul apel: „Dragi făuritori de hrană ai țării! Prin profesie și dăruire am fost, sunt și voi fi alături de dumneavoastră.” Semn că ministrul simte nevoile țării. Nu-l cunosc pe domnul ministru Daea. Am fost de multe ori în comuna lui natală. Și de aceea am scris acest text. Am văzut amândoi, în timp diferit, apa Coșuștei. Aici, în Șișeștii de Mehedinți, s-a născut un alt ministru al agriculturii, în perioada interbelică, agronomul Gheorghe Ionescu, membru al Academiei Române. Are un înaintaș emblematic, domnul ministru Daea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.