Bani pentru sistemul centralizat de irigații. Maramureșul nu are…

0
22

Fermierii primesc vești bune. MADR alocă 1,5 miliarde euro pentru infrastructura de irigații, dese­care și drenaj. Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică proiectul privind modificarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România și a infrastructurii de desecare și drenaj.
Acesta urmărește adaptarea agriculturii la schimbările climatice și reducerea efectelor acestora asupra producției agricole, în principal, dar și asupra altor factori de mediu și a populației. Suma destinată Programului are o valoare de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în anul 2027.
Prin prezentul proiect de act normativ se are în vedere sporirea numărului de amenajări de irigații noi, de la 89 la 150. De asemenea, va crește suprafața pentru care se vor asigura irigații de la 1.800.679 ha la 2.600.439 ha, contribuind astfel la viabilitatea economică a sistemelor de irigații. Totodată, se va majora de la 531 la 666 numărul de organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații, precum și suprafața deservită de infrastructura de irigații, de la 1.212.917 ha la 1.464.349 ha.
Cu toate acestea, Maramureșul nu are nicio rețea de irigații în sistem centralizat și nici premise pentru așa ceva nu sunt…
“În sistem centralizat am avut irigații cam pe 100 ha la fosta stațiune de cercetare și dezvoltare de la Dura, dar pe terenurile de la Seini, la pepinieră. Acolo a fost singurul loc unde au existat aceste terenuri irigate subteran. După Revoluție însă, s-au retrocedat terenurile respective, dar cei care le-au preluat nu au fost interesați de irigații. Așa că totul s-a distrus. În prezent, în județ nu avem niciun sistem de irigații centralizat. Irigații în privat avem, dar centralizat nu. Din cunoștințele mele nici nu suntem cuprinși în vreun program…”, a explicat ing. Virgil Țînțaș, dir. exec. Direcția pentru Agricultură Județeană Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.