Borșa-Moisei-Vișeu • Probleme cu apa? Nu sub munți!

0
312

În timp ce zona de sud a Maramureșului stă pe ace în ce privește apa, în timp ce primarii fac apel la populație să înceteze cu stropitul și cu umplerea heleșteelor ori a piscinelor, sunt locuri în Maramureș unde oamenii nici nu-și imaginează cum ar fi lipsa apei. Mergem în nord, în munți, să aflăm cum stau cu apa. Cu rezerva că probleme cu apa are și Maramureșul istoric, pe Valea Izei și nu numai.

“Noi nu avem deloc probleme cu apa, avem captare de suprafață de pe Valea Morii plus două aducțiuni cu sursă din subteran, din puțuri. Bazinele sunt la mine la supraplin, suntem probabil printre puținii care stau liniștiți. Sigur că și eu avertizez să nu abuzeze, dar avem apă”, spune Gavrilă Șimon, primar al comunei Vișeu de Sus.
Mai încolo, în orașul Vișeu, problema debitului de apă nu există, dar primarul Vasile Coman așteaptă cu nerăbdare revenirea ADI pentru extinderea rețelelor, ce stagnează și e promisă de ani mulți. Orașul are alimentare din pânza freatică a râului Vișeu, dar la nevoie are Vaserul cel vivace, la dispoziție.

În Moisei, se consumă multă apă și a fost nevoie de o intervenție a autorității locale, să se înțeleagă. “Avem probleme, de fapt am fi avut, ne-au salvat ploile din aceste zile. Pe Izvorul Dragoș avem o alimentare cu apă, de acolo ia 60% din populația Moiseiului. Ne-ar mai trebui doi kilometri de conducte, iar echipa de la serviciul apă/canal lucrează în momentul acesta și pozează conducte pentru a mai capta un izvor. Altfel, am avea apă, inclusiv în zona de deal, pe Dealul Jurchii, unde anii trecuți erau mari probleme, cărau apă la deal. Singura încurcătură ce apare este că va trebui să lămuresc Consiliul Local să renunțăm la investiția de asfaltare pe Izvorul Dragoș, ca să facem o aducțiune de apă, ce mi se pare la acest moment mai importantă. Și va urma și asfaltul”, spune Grigore Tomoioagă, primarul Moiseiului.

Dar e vremea să vedem sus, la munte, apele pe care se bazează comunitățile.
În lipsa primarului Borșei, mergem în cartierul/valea/strada Repedea, să vedem una din captările de apă ale orașului, să vedem ce apă are. Trecem de cartier, drumul începe să se strice, apare ba o pensiune, ba o păstrăvărie. Semn bun! Oprim un motociclist ce venea de la munte, localnic: “Lipsă de apă aici? Măi omule bun, de o săptămână când o plouat aci o venit pă vale apă ca după omăt! Amu ce vezi îi mică apa pă vale, gemea!”.

Urcăm cu gândul de a vedea câteva locuri frumoase ale Borșei, pe valea Repedea în sus, spre cascada Moara Dracilor și Fântâna lui Rățâfoi, cu superbe povești asupra cărora vom reveni. Ne prinde o ploaie rece, dură, de toamnă și ne întoarcem. Visam să urcăm până sub “Cărți”, în șaua de pe creasta Rodnei. Dar pârâul în sine e impresionant, unul dintre puținele văi puternice, oglindă de curate, din Maramureș, fie și după două luni de secetă!
“Pe lângă Repedea din Borșa, eu aș mai numi ca fiind de aceeași categorie și asemănătoare Valea Rica și valea Bardi de la Poienile de sub Munte, Valea Criva de la Petrova din munții Maramureșului. Dar și Vișeuțul tot la Borșa, sau chiar Comanu Mare și cel Mic, afluenți ai Vaserului”, spune montaniardul Ionică Pop.
Între timp, la coborâre, mai la depresiune, se văd urmele secetei… Iza e destul de măruntă, Vișeul cam lasciv. Cosăul mic. Mara la fel.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.