Hoinărind printre tradiții… la Breb

0
98

„Cine ajunge în Breb se îndrăgostește iremediabil de acest sat mic, așezat într-un cadru idilic, la poalele Munților Gutâi. Într-un astfel de loc magic, vă invităm alături de noi să descoperim împreună poveștile locului: Povestea Lemnului, Povestea Lânii, Povestea Fânului, pentru că toate acestea au permis ca traiul localnicilor să rămână neschimbat vreme de secole, pentru a fi transmis mai departe generațiilor viitoare.
Și ce loc poate fi mai potrivit pentru a depăna astfel de povești decât curtea Bisericii Bătrâne din Breb, mica bisericuță de lemn a satului, martoră tăcută a vremurilor de mult apuse”, este invitația lansată de cei de la Eco Maramureș.
Evenimentul este programat în data de 31 iulie, de la ora 12, după Sfânta Liturghie, să­vâr­șită în “Biserica Bătrână”.
În intervalul orar 12-17.30 sunt propuse mai multe activități interesante. Preotul paroh Marian Pop va dezvălui povestea bisericii maramureșene de lemn cu cel mai vechi turn, dar va vorbi și despre istoria locului.
Măriuca Verdeș și ale ei destoinice găzdoaie din “Școala Rădăcinilor Străbune” se vor ocupa de atelierele de tors, țesut, îndrugat lâna și pictură pe sticlă, în timp ce artizani și meșteri populari cu mult har vă vor introduce în lumea specială a cioplitului în lemn și a confecționării vestitelor clopuri, trăistuțe și zgărdane.
Ceterașii din Breb, Coconii din Breb, precum și alte ansambluri locale de copii și tineri talentați îi vor încânta pe cei prezenți cu hori și jocuri maramureșene, iar socăcița satului, Ana lui Avrinte, împreună cu ajutoarele sale, brebence și ele, vă vor îmbia cu bunătăți de-ale locului: vestitele “brozbuțe”(sarmale) de Breb, tocană în pături, mămăligă cu pomana porcului, pancove dolofane și cozonaci bine crescuți. Nu va lipsi nici explorarea ghidată a satului Breb, pe ulițele căruia veți descoperi comori ale arhitecturii locale: porți maramureșene, case din lemn și gospodării tradiționale etc.
Accesul la eveniment se face pe bază de bilet, la prețul de 70 lei/adulți și copii peste 14 ani, 35 lei/copil, pentru copiii între 6 – 14 ani.
Informații și înscrieri la tel. 0735133195, e email: contact@ecomaramures.com sau prin mesaj pe pagina Facebook Eco Maramures.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.