Harta vicleană a lui Medvedev

0
162

Dmitri Medvedev, fost președinte și prim-ministru al Federației Ruse, acum vicepreședintele Consiliului de Securitate, a publicat o hartă provocatoare, în care Ucraina este împărțită între mai multe țări. Cea mai mare parte, evident, ar reveni Rusiei, șapte regiuni ucrainene sunt repartizate Poloniei, două regiuni României și o regiune Ungariei. Ucraina ar rămâne doar cu regiunea Kiev, potrivit hărții lui Medvedev. Care afirmă că noua geografie politică ar fi fost creată de analiști occidentali, fără a-i nominaliza. După cum se vede, liderii ruși încearcă o întoarcere anacronică, brutală, la vremea marilor jocuri politice, care au dus la tragedia celui de-al Doilea Război Mondial.
Cartea de istorie ne aduce aminte de acel act de jaf teritorial, prin înțelegerea ascunsă între Germania lui Hitler și Uniunea Sovietică a lui Stalin, pentru a împărți Polonia, cu convingerea că astfel vor face să dispară de pe harta lumii nu numai un stat, ci și întregul popor polonez, pe care-l socoteau dușmanul lor. Ticăloasa înțelegere a rămas cunoscută în istorie ca Pactul Ribbentrop-Molotov, cu consecințe nefaste și pentru România. În 1940, a avut loc ocuparea Basarabiei, Bucovinei de Nord și a Ținutului Herța de către trupele sovietice, cedarea Ardealului și a Cadrilaterului.
Comentatorii politici afirmă că semnarea acelui act, fără precedent în istoria Europei prin prevederile lui, a însemnat un lung război mondial, cu pagube și pierderi de vieți omenești incalculabile, iar absența lui ar fi evitat acel conflict nimicitor. Medvedev cu harta lui, care sfidează orice normă internațională, avertizează că a venit rândul Ucrainei să dispară de pe harta lumii, iar cei care cred în reușita Ucrainei sunt numiți aventurieri politici, care manipulează dorința acestei țări de a exista ca stat. Retorica aceasta, în plin război, este o demonstrație provocatoare, aplicată, liderul rus venind cu o hartă jefuitoare, în anul 2022, care repetă înțelegerea dintre naziști și sovietici privind împărțirea Poloniei în veacul trecut.
Scenariul este extrem de periculos în acest context. Regiunile care ar fi atribuite Poloniei, României și Ungariei se suprapun peste zone unde se află etnici polonezi, români și unguri, care pot da naștere la mișcări din partea celor ce visează la recuperarea acestor teritorii. Este calea spre conflicte nenumărate și sângeroase. Se știe că unirea unor provincii cu Patria–mamă nu o poate face Federația Rusă, prin vicleana hartă a lui Medvedev. Eu nu am uitat procesul îndelung, democratic pentru vremea aceea, al Unirii Transilvaniei cu România. A fost Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, voința poporului, și Conferința de Pace de la Paris, recunoașterea internațională.
Harta aberantă este un plan extrem de grav! Mai grav și mai primejdios decât tot ce s-a petrecut în ultima perioadă. Nu dorim să ne așezăm pe aceste fotolii ale împărțirii, prefăcându-ne că nu știm că sub ele este un butoi cu pulbere. Este o diversiune de tip sovietic, care ațâță sentimentele naționaliste ale unor lideri fără viziune și pragmatism politic din statele vecine Ucrainei. Pe conducătorii ruși, acum, nu-i putem crede când vin cu aceste oferte otrăvite. Nu-i uit pe românii înstrăinați, nici teritoriile noastre istorice, dar unirea românilor nu o fac rușii! Refuz să cred că printre români s-ar contura ideea că Rusia ne face un dar, o Românie mai mare, un teritoriu lărgit.
Cred că Rusia a simțit că a intrat în încurcătură, și vrea să atragă în capcană țările riverane Ucrainei pentru a ieși în câștig. Europa este o cutie a Pandorei, care are teritorii, mai mari sau mai mici, care au aparținut la cel puțin două state. Nu știu ce au spus Polonia și Ungaria, dar România a venit cu o replică fermă. Ministerul Afacerilor Externe din Guvernul României a dat un comunicat în care se spune: „Astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă și dezinformare la care recurge, de mai multă vreme, Federația Rusă și care a fost amplificat după declanșarea războiului ilegal și ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei. Redesenarea aleatorie a granițelor unor state promovează încălcarea dreptului internațional. România reconfirmă sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea Ucrainei.”
Unirea românilor nu o fac liderii ruși printr-o hartă provocatoare. Nu uit a spune că fel de fel de iluzioniști citesc istoria după bunul lor plac și evocă testamentul lui Petru cel Mare. Domnilor, trăim în alt timp istoric!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.