Centrul de asistență pentru refugiați din Sighetu Marmației, sprijin continuu pentru ucraineni

0
140

Centrul de asistență pentru refugiați din Sighetu Marmației (str. I. Mihalyi de Apșa nr. 17) și-a deschis porțile în urmă cu cinci luni pentru a acorda sprijin ucrainenilor care fug din calea războiului.

Unitatea a fost înființată de Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Asociația ”Cunoaște-i Nu Discrimina”, iar Catholic Relief Services – prin Confederația Caritas România a avut un rol important în finanțarea serviciilor oferite de centru.

• sprijin în găsirea unui loc de muncă

La început, grupul țintă al unității au fost cetățenii ucraineni care se aflau în tranzit și cei care au ales să rămână temporar în Sighetu Marmației. Conflictul prelungindu-se, tot mai mulți beneficiari au decis să rămână pentru o perioadă mai lungă în România sau chiar să-și întemeieze o nouă viață în țara noastră; astfel paleta serviciilor asigurate s-a diversificat. ”În prezent, un număr de 30 de familii care locuiesc în Sighetu Marmației sau în localitățile din împrejurime beneficiază de serviciile Centrului. Echipei unității s-a alăturat recent și un translator, astfel a fost mult ușurată comunicarea cu beneficiarii. Mulți dintre cei care vin la centru solicită sprijin în găsirea unui loc de muncă. Până la momentul actual, în jur de 20 de cetățeni ucraineni au beneficiat de servicii de consiliere în vederea angajării, din care trei persoane lucrează și în prezent. Cele mai căutate locuri de muncă în rândul cetățenilor ucraineni care apelează la serviciile unită­ții sunt cele din industria HoReCa”, explică Ioan Fonta, referent al centrului.

• lecții de limba română și limba engleză

Faptul că, în cazul unor joburi, masa de prânz sau chiar mai multe mese pe zi sunt asigurate gratuit reprezintă un mare avantaj pentru mulți dintre refugiați. Pentru a facilita angajarea, centrul organizează lecții de limba română și de limba engleză. La momentul actual, la orele de limbă participă trei persoane, dar pentru următoarea sesiune și-au semnalat interesul de a participa 15 persoane, care vor veni în 3 grupuri, de mai multe ori pe săptămână. Problemele cu care cetă­țenii ucraineni se adresează centrului sunt foarte variate, de la găsirea unui loc de cazare, căutarea unui loc de muncă la tratamente medicale, mediere între beneficiari și AJOFM, consiliere juridică etc. Indiferent de natura problemei, personalul unității încearcă să găsească cea mai bună soluție pentru rezolvarea acesteia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.