În Maramureș • Adopțiile, pe un trend ascendent

0
37

Tot mai mulți maramureșeni doresc să ofere iubire părintească micuților care nu au avut această șansă. Dovada e numărul ridicat al adopțiilor, dar și cel al procedurilor de adopție deschise în primele 6 luni din acest an.

Trendul ascendent se înregistrează încă de anul trecut, când a fost simplificată procedura de adopție.
Din 2021, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș (DGASPC) înregistrează tot mai multe adopții. Astfel, de la 7 copii adoptați în 2020, în 2021 s-a ajuns la 21 de adopții. În plus, până acum au fost adoptați 16 copii.
“Până la finalul semestrului I al anului 2022, pentru 16 copii a fost încuviințată adopția prin hotărâre judecătorească. Numărul adopțiilor a crescut în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior”, spun oficialii DGASPC Maramureș.
De asemenea, la finele lunii iunie, existau 86 proceduri de deschidere a adopției, stabilite prin hotărâre judecătorească. În prezent, în Maramureș sunt adoptabili 97 de copii.
Ultima modificare legislativă în domeniul adopției a fost operată în luna august a anului precedent. Legea îi avantajează acum pe cei care vor să adopte un copil.
Pe scurt, pașii care trebuie urmați de maramureșenii care vor să adopte un copil sunt următorii: persoana trebuie să meargă la DGASPC, Serviciul adopții, unde va primi toate informațiile necesare.
După depunerea unei cereri și a unui dosar cu actele necesare, urmează mai multe întâlniri cu asistentul social, cu un psiholog.
Evaluarea va dura 90 de zile, după care se acordă atestatul de familie sau persoană aptă să adopte. Ulterior, se va face potrivirea cu un copil din sistem, iar dacă lucrurile decurg bine, solicitarea va ajunge pe masa Tribunalului, unde se va încuviința sau se va respinge adopția.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.