Dacă aveți impresia că am scăpat de norii de praf de steril de la Bozânta, vă înșelați. A plouat, problema doar s-a amânat. Revin căldurile și la primul vânt, o luăm de la capăt. De câteva decenii… Dar Dumitru Marinescu, primar al orașului Tăuții-Măgherăuș, ne spune că de această dată există interes și că problema lor și a noastră a ajuns la cel mai înalt nivel. Într-o primă fază, e așteptat Corpul de Control al primului ministru aici, la haldele și iazurile de la Bozânta!!
“Așa cum știți, am ajuns la prim-ministrul țării, la miniștrii Economiei și ai Mediului. Toată lumea e de acord că problema trebuie rezolvată. Problema clasică este că Reminul este în insolvență, problema recent apărută e că de o lună s-a schimbat administratorul special al companiei, care încă se familiarizează cu munții de probleme. Eu știu că așteptăm aici Corpul de Control al Primului Ministru, avem cel mai mare iaz de steril din România, de peste 100 de hectare! Dar repet, faptul pozitiv este că acum își doresc să se rezolve” – ne spune edilul.
Cât despre soluții rapide… refuză să se pronunțe. Ideea noastră, de acoperire a sterilului cu un strat fie el superficial de pământ rezultat din decolmatarea acumulării Firiza, o fi logica, dar are nevoie de bani și de o decizie luată cel puțin la nivel de județ. Nu de UAT. O altă soluție despre care s-a vorbit este depozitarea acolo a pământului rezultat din lucrările viitoare la drumul de centură al Băii Mari, mai ales că trece prin vecinătatea haldelor. Dar specialiștii spun că drumul cu pricina va avea nevoie să i se aducă pământ… să fie ridicat, nu coborât. Așteptăm deci soluții de la specialiști, dacă se poate repede, până nu redevenim cea mai poluată zonă din țară, să merităm pensia anticipată…
În aceeași zonă și în aceeași ordine de idei, nu vrem să rămânem datori cu problema depozitării deșeurilor orășenești de la stația de epurare a Băii Mari. Tot acolo se depozitau, prin înțelegeri tacite, deșeurile uscate sau nu de la canalizarea orașului. Între cele două iazuri vechi. S-a umplut și e nevoie de o altă locație, aparent asumată de Tăuții-Măgherăuș, între iazuri și satul Bozânta Mare.
Primarul Dumitru Marinescu ne spune: “Haideți s-o lămurim. E vorba de un teren ce se află în proprietatea Remin/Conversmin, la Bozânta. Cei de la Vital au toate avizele. Anterior, ceruseră acord de la Primărie, de la noi, li s-a spus că nu e nevoie, deci…n-au mai cerut. Înțeleg că, deocamdată, sunt blocați, dar în egală măsură, am înțeles că vor să pună folie protectoare, ca la iaz, la fel și bazine vidanjabile pentru ape.”
Culmea, sătenii din jur nu sunt foarte deranjați. Dimpotrivă, ne spun că respectivul material, așa discutabil cum pare, este un excelent îngrășământ și l-ar pune pe culturi fără nicio grijă! De gustibus!
”Ideea noastră, de acoperire a sterilului cu un strat fie el superficial de pământ rezultat din decolmatarea acumulării Firiza, o fi logica, dar are nevoie de bani și de o decizie luată cel puțin la nivel de județ”
o sa se ia decizia asta dupa 30 de ani, cam atat dureaza finalizarea unui proiect masiv (gen Runcu). Pana atunci mai mor unii alti de cancer, se mai scurge una alta in panza freatica etc.