Credite garantate pentru sprijinirea sectorului zootehnic

0
12

Ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții fondurilor de garantare și ai CEC Bank, pentru a veni în sprijinul fermierilor din sectorul zootehnic, care s-au confruntat cu efectele nefavorabile ale pandemiei de COVID, ale evoluției pestei porcine africane, ale creșterii prețurilor la utilități (energie, gaze naturale). Cu această ocazie, s-au stabilit mai multe măsuri.

Prima dintre ele este legată de acordarea de credite beneficiarilor Ajutorului Național Tranzitoriu și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pe baza adeverinței emise acestora de către APIA. Aici, valoarea creditului va fi cea rezultată din adeverința APIA, iar acoperirea va fi în proporție de 80% din valoarea creditului cu garanția fondurilor de garantare (opțional). Dobânda finală aplicată beneficiarilor nu va depăși nivelul ROBOR 6 luni + 2%. Apoi s-a convenit acordarea de credite pentru constituirea stocurilor de materii prime furajere necesare pentru asigurarea continuității activității până la noua recoltă și a securității alimentare a populației. În conformitate cu prevederile legislației în vigoare și ținând cont de interesul manifestat de participanții la întâlnire, creditele vor fi acordate în următoarele condiții: dobânda maximă va fi la nivelul ROBOR la 6 luni + o marjă de 2 puncte procentuale; valoarea creditelor acordate beneficiarilor va fi de maximum 3 mil. euro; garanția fondurilor de garantare este una expresă, necondiționată și irevocabilă, aceasta reprezentând 80% din valoarea creditului, dar fără a depăși 2,5 mil. euro, fiind acordată fără a implica elemente de ajutor de stat.
Fondurile de garantare au confirmat că au capacitatea necesară pentru a acorda garanții și altor bănci, care vor finanța în aceleași condiții fermierii din sectorul zootehnic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.