Salariul mediu net a crescut în iunie cu 49 de lei și a ajuns la 3.977 lei

0
17

Câștigul salarial mediu net a fost, în iunie, de 3.977 lei, mai mare cu 49 de lei (+1,2%), față de valoarea consemnată în luna precedentă, arată datele publicate, ieri, de Institutul Național de Statistică (INS).
În ceea ce privește câștigul salarial mediu brut, acesta a avut valoarea de 6.413 lei, în iunie anul curent, cu 55 lei (+0,9%) mai mare decât în luna mai 2022. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației – 9.331 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 2.186 lei.
Comparativ cu luna iunie a anului precedent, indicele câștigului salarial real a fost 97,6% în luna iunie 2022, respectiv 100,4% comparativ cu luna mai a acestui an. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 223,7%, cu 1,1 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna mai 2022. „În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației”, menționează INS.
Creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat aplicării prevederilor legale privind unele măsuri fiscale conform cărora unele categorii de salariați beneficiază de prevederi speciale în ceea ce privește impozitul, contribuția la asigurări sociale și contribuția la asigurări sociale de sănătate. Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 24,2% în extracția cărbunelui superior și inferior, cu 23,2% în industria alimentară, respectiv cu 22,1% în agricultură, vânătoare și servicii anexe.
Datele INS relevă faptul că, în sectorul bugetar, în iunie, s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net, comparativ cu luna precedentă, în învă­ță­mânt (-11,7%), în principal ca urmare a acordării în luna mai 2022 a biletelor de valoare (tichete de vacanță) și a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare. În administrația publică a existat o reducere de 2,2% a aceluiași câștig salarial, în timp ce în sănătate și asistență socială, acesta a crescut ușor, comparativ cu luna precedentă (+0,7%).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.