Mii de credincioşi la hramul Mănăstirii Rohia

0
55

Luni, 15 august 2022, praznicul Adormirii Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul miilor de credincioşi care au venit să se roage la Mănăstirea Rohia cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare şi a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în fruntea unui sobor mare. A fost o sărbătoare deosebită atât pentru Ierarh, cât şi pentru credincioşii care au venit la întâlnirea cu Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, pentru a-i asculta cuvintele de învăţătură rostite cu această ocazie. Mănăstirea a fost pregătită pentru marele praznic cu două zile înainte, când au fost scoase la închinare Icoana Maicii Domnului Îndurerată, scăpată dintr-un incendiu chiar în ziua unui hram, care de 96 de ani este la întâlnire cu credincioşii care urcă la mănăstire, şi noua icoană, Maica Domnului Paramythia (Mângâietoarea), pictată pentru Rohia la Mănăstirea Vatopedu din Sfântul Munte Athos, pe cheltuiala unei familii din Cluj-Napoca. Începând de sâmbătă şi continuând duminică şi luni, în ziua hramului, credincioşii s-au închinat, ziua şi noaptea, la Sfintele Odoare aşezate în pridvorul de la intrarea în biserica cea nouă a mănăstirii.

Sfânta Liturghie Arhierească

Soborul a fost ca de praznic mare şi sfânt, alcătuit din Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia şi exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhie, Arhim. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiiţa, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Prof. Univ. Dr. Mihai Brie, de la Facultatea de Teologie din Oradea, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretar protopopesc al Lăpuşului, Protos. Ioil Nicoară, stareţul Mănăstirii „Sfântul Ilie” Dealu Mare, Pr. Mircea Filip din Paris, Franţa, Pr. Ioan Ropan, din Groşii Ţibleşului, Pr. Vasile Hatos, paroh în satul Rohia, Pr. Gheorghe Pop din Fântânele, Pr. Eugen Burzo din Suciu de Sus, Pr. Vasile Tuns din Cerneşti, Pr. Marian Bilţ din Baia Mare, Pr. Mădălin Fangli din Trestia, Pr. Ciprian Bud Tâmbuş din Fânaţe, Pr. Augustin Tuns din Ciocotiş, alţi preoţi, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Baia Mare.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos”al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă au cântat Arhid. Vlad Verdeş şi Arhid. Lucian Burnar, precum şi Maria Gheduţiu, elevă în clasa a VII-a, şi fratele ei mai mic, Ştefan, preşcolar.

Dintre oficialităţi amintim prezenţa a Dr. Vlad Severus Paşca, medic de familie, membru supleant al Adunării Eparhiale, prefectului de Maramureş – Robert Stauder, a senatorului Dan Ivan, a domnului Ionel Bogdan, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, a domnului Mitru Leşe, primarul oraşului Tg. Lăpuş, a domnului Nicolae Burzo, primarul din Groşii Ţibleşului, a domnului Florea Poienar, primarul din Botiza.

Cuvântul de învăţătură

Vastul cuvânt de învăţătură rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a făcut referire la praznicul Adormirii Maicii Domnului, la lucruri ştiute mai mult sau mai puţin despre Maica Domnului, Maica noastră a tuturor, la ce a însemnat Maica Domnului pentru neamul  omenesc, la învăţămintele creştineşti pe care le tragem din viaţa ei.

„Este praznic mare şi sfânt al Adormirii Maicii Domnului, sărbătoare mult iubită de poporul lui Dumnezeu din România creştină, care, timp de două săptămâni, împreună cu păstorii lor de suflete, împreună cu părinţii şi maicile din sfintele mănăstiri, s-a pregătit, participând în fiecare seară la slujba Paraclisului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Iată, a început pelerinajul cel mare din România, unic, care adună multe sute de mii de pelerini la toate mănăstirile şi schiturile din Biserica Ortodoxă Română. Este un pelerinaj care, în Ardeal, are un specific deosebit. Noi suntem în Muntee cel Sfânt de la Rohia şi avem impresia că cerul şi pământul s-au unit în rugăciune, în cântare de laudă, de preamărire a Maicii Domnului. Fiii şi fiicele Biserici noastre, tineri şi maturi, au urcat în Muntele cel Sfânt ca să fie sub iubirea, ocrotirea şi purtarea de grijă a Maicii Domnului. De altfel, poporul român a traversat toată istoria sub streaşina Bisericii Ortodoxe Române, care este corabia în care s-a salvat, din punct de vedere identitar şi creştin, de toate războaiele care au fost asupra lui. Maica Domnului ne-a fost mereu ocrotitoare şi Mamă bună, sfântă şi în braţele ei şi-a găsit poporul român liniştea şi pacea, binecuvântarea şi ocrotirea, zâmbetul de mamă şi toate darurile cu care este înzestrat, iar Sfânta Cruce a fost arma cu care am luptat împotriva văzuţilor şi nevăzuţilor vrăjmaşi.”

Dar de suflet

O icoană în mozaic cu Maica Domnului Rugătoarea (Oranta), deoarece este Anul Omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului, a dăruit Preacuviosul Părinte Arhiamandrit Macarie Motogna Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin cu ocazia slujirii la acest hram. Un dar de suflet pentru muzeul Episcopiei.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.