Ne repetăm, le încurcăm? Avem de 3 x Văleni în Maramureș, sunt două Borșa și vreo 5 Dragomirești în țară!

0
229

Dacă nu am rămas cu numele vechi ale localităților, așa cum am constatat în altă ocazie, trebuie să constatăm că unele nume de localități sau de locuri nu sunt câtuși de puțin unice sau originale.
Așa se face că avem, de exemplu, trei localități cu numele Văleni: al Șomcutei, al Lăpușului și al Maramureșului. Avem de asemenea Remeți atât pe Someș, cât și pe Tisa. Plus Remetea Chioarului. Așa cum avem Bocicoiu Mare la noi, pe graniță, există vizavi în Ucraina exact Bocicoiu Mare, iar confuzia continuă cu Bociciel, sătucul dintre dea­luri, dintre Bogdan Vodă și Vișeul de Jos. Mai avem sat Sârbi atât la Fărcașa, cât și la Budești. Avem altă curiozitate cu satul Teceu… al nostru e ucrainean în România, e Teceu Mic, cel Mare e majoritar maghiar… în Ucraina, vizavi.
Lista suprapunerilor de nume și a confuziilor din Maramureș continuă cu Groșii Țibleșului și Groșii Băii, cu Băița de sub Codru și a Băii. La fel, avem sate Dumbrăvița și Dumbrava, avem Ungureni și Unguraș, Lăpuș și Târgu Lăpuș. Sau Săliștea de Sus – oraș și Săliștea din Băsești. Dar confuzii se pot face în Maramureș nu numai între localități. Avem satul Prislop și pasul Prislop. Iar dacă lărgim aria și ne extindem spre teritoriul țării, surpriză! În județul Cluj mai avem o Borșă! Cât despre Dragomirești mai sunt… patru, în Neamț, Dâmbovița, Vaslui și Ilfov. Giulești au alții… stadion. Iar chei ale Bicazului alții au monumentale, în timp ce noi avem vreo 50 de metri maxim de defileu, sec, la intrare în comuna Bicaz. De asemenea, Ocne au și alții, dacă au avut zăcăminte de sare, la fel și Băi unde au fost mine. Și Câmpulung e un nume regăsit în țară, în Argeș și în Moldova. Poienile noastre, fie ele de sub Munte, au rude mai la șes, în Cluj și în Timiș dar și la noi, ale Izei sau ale Botizii. Budești mai este și în Vâlcea și în Vrancea. Călinești mai există în Argeș și în Teleorman. La fel, Recea mai există și în Argeș.
Lista numelor similare poate reveni în Maramureș, deși avem impresia că scăpăm ceva important.
La nivel de zone/locuri, e plin de nume ce se repetă. Toponimele frecvente sunt Răstoacă, Măgura, Baia (în sens de mină, nu de băi), Buly, Tisă, Piatră-Stan-Stancă, de asemenea Văratec, Arșiță, iar în cazul apelor, avem Repedea, Limpedea, Frumușaua. Sigur, unde nu a fost destulă creativitate, avem zeci de Valea Satului, o replică arhaică a Străzii Principale de azi… Alte nume frecvente în Maramureș sunt Glod, Pleșca, Chicera, Prislop, Pietros-Pietroasa. Îndeajuns cât să ne bage în ceață și să folosim harta, nu numai aplicații și programe de computer/telefon. Și așa e destul de greu încercat GPS-ul mașinilor, când au de-a face cu drumuri inexistente, închise, de pământ sau înguste, unde întâlnirea unui autocar cu un camion cu lemne poate fi problematică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.