Începe sezonul de ciuperci, mare grijă!!

0
684

După ploi sporadice ici-colo, au început să apară ciupercile în pădurile noastre. Nu la discreţie ca-n alţi ani, dar dacă mai plouă, vor fi. Dat fiind sezonul ciudat, sunt şanse ca ciuperci de vară să se întâlnească cu cele de toamnă, ceea ce sporeşte riscul de a face greşeli fatale.

Trecem în revistă câteva din greşelile de ocolit, în această perioadă. Ca să vă bucuraţi de ciuperci cu-adevărat! Au apărut champignoanele adevărate, gustoase, de pe păşuni, imposibil de comparat cu cele de cultură. Dar mare atenţie la ele, seamănă foarte mult cu suratele lor otrăvitoare Agaricus Xantodermus, champignonul sulfuros. Diferenţa este că cele comestibile sunt maronii sau mov pe partea lamelelor, cele otrăvitoare sunt perfect albe. Ocoliţi-le! Sau odată culese, verificaţi şi sortaţi! Altă confuzie ce se poate face în această perioadă este la crăiţe, Amanita Caesarea, care, încă tinere, arată ca un ou. Decojiţi oul cu cuţitaşul, dacă nu sunt portocalii, ci galbene sau roşii cu buline albe, renunţaţi la ele. De asemenea, a început să apară Pălăria şarpelui/Piciorul căprioarei/Macrolepiota, pe câmpuri şi-n păduri, o delicatesă ignorată deocamdată.

Preventiv, nu le culegeţi pe cele mici, pentru că întreaga familie Lepiota (nu Macrolepiota) este otrăvitoare… La hribi, aceleaşi reguli…nu hribul galben cu picior roşu şi nici invers, chiar dacă veţi pierde şansa de a gusta rarul hrib domnesc. Căutătorii amatori de trufe să se ferească de Buretele cerbilor, asemănător şi tot de pe rădăcini. Vor apărea şi oiţele, din familia Russula. Chiar dacă vă pricepeţi, ocoliţi-le pe cele roşii, sunt foarte asemănătoare cele două tipuri, iar Russula emetica este foarte otrăvitoare. Ultima avertizare se referă la ghebe. În caz că se suprapun sezoanele de ciupercărit, aşteptaţi ghebele de toamnă, cunoscute, cele cu guleraş. Ghebele aurii de vară or fi gustoase, dar seamănă mult cu un lung şir de ghebe otrăvitoare, dintre care ies în evidenţă cele de brad sau ghebele pucioase. În niciun caz ghebe de sub brad!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.