Noi descoperiri arheologice în Sălnița

0
150

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie a continuat în această lună, în colaborare cu Clubul de Speologie Montana din Baia Mare, săpăturile arheologice începute în anul 2021 într-una din peșterile descoperite în localitatea Sălnița, comuna Vima Mică, județul Maramureș. Localitatea Sălnița este situată în Țara Chioarului, în vecinătatea Defileului Lăpușului.
Primele materiale arheologice la Sălnița „Custura Cetățelei” au fost identificate în anul 2018 cu ocazia unei cercetări de teren efectuate de Marius Ardeleanu (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie). Artefactele identificate la suprafață, pe pantele nord-estică, estică și sud-vestică a Custurii constau în fragmente ceramice din epoca târzie a bronzului, respectiv perioadei medievale.
Muzeul băimărean a întreprins, în perioada 2019-2020, mai multe cercetări arheologice intruzive (săpături arheologice) pe dealul «Custura Cetățelei». Prezența pe „Custura Cetățelei” a vestigiilor aparținând culturii Coțofeni a determinat colectivul șantierului arheologic să-și îndrepte atenția către peșterile din vecinătatea acesteia, cunoscut fiind faptul că aceste comunități obișnuiau să folosească peșterile pentru locuire sau adăpost.
Una dintre aceste peșteri, cu o lungime de 16 m și un portal larg de 5 m și înalt de 6 m, este situată sub șaua de legătură ce duce la „Custura Cetățelei”, pe partea nordică a ei, respectiv pe malul stâng a râului Lăpuș. Este, deocamdată, singura peșteră din județul Maramureș în care au fost evidențiate urme de locuire preistorice.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.