Preșcolarii și elevii ucraineni refugiați învață în propria limbă în Maramureș

0
96

Cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, la Școala Gimnazială ”Dr. Victor Babeș” Baia Mare funcționează, din acest an școlar, patru clase (două pentru ciclul primar și două pentru cel gimnazial) și o grupă de grădiniță destinată copiilor ucraineni, refugiați în județul nostru.

Școala aleasă este în vecinătatea Centrului Comunitar ROUA din Baia Mare, astfel că cei mici vor putea, după ore, să meargă în grup, însoțiți de facilitatorii comunitari, la activitățile extracurriculare de la centru.
Membrii comunității ROUA, atât ucraineni, cât și români, au colectat în prealabil datele persoanelor care aleg să locuiască pe termen mediu sau lung în Baia Mare și care doresc să își înscrie copiii la școală. Această listă a fost, mai apoi, predată către ISJ Maramureș, care a demarat pașii necesari pentru înființarea acestor clase.
„Este un pas important pentru comunitatea creată în jurul centrului ROUA. În ultimele două luni, am căutat variante, răspunsuri la întrebările membrilor noștri legate de școlarizarea copiilor. Continuarea studiilor și accesul la educație în limba lor sunt vitale pentru crearea unui cadru de normalitate în viața acestor copii puternic afectați de drama prin care sunt obligați să treacă la vârste atât de fragede. Să fie în continuare audienți în clase a căror limbă nu o cunosc și unde nu sunt înțeleși, unde nu pot comunica cu cadrele didactice sau cu colegii, nu mai era o opțiune pentru ei. A fost necesar un efort comun să facem ca nevoia lor de educație și comunitate să fie soluționată și ne bucurăm de sprijinul și promptitudinea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și a inspectorului general Mihai Pop”, a declarat Diana Sabo, președinte al Asociației DEIS, coordonator al Centrului Comunitar ROUA.
În prima zi de școală, peste 50 de copii refugiați din calea războiului au avut parte de o festivitate de deschidere a anului școlar așa cum se cuvine, cu flori pentru cadrele didactice, cu emoții și cu bucurie, iar părinții au putut respira ușurați, știindu-i pe cei mici în siguranță.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.