Crâmpeie din viața arhiepiscopului Justinian Chira

0
100

• Amintiri… mărturii •

Ziua Înălțării Sfintei Cruci e un bun prilej pentru a ne aminti de suferința celor care au cunoscut suferințele regimurilor dictatoriale. De-a lungul anilor s-a încercat exterminarea elitei românești. S-au făcut eforturi pentru a-l elimina pe Dumnezeu din viața oamenilor, din inima, din conștiința lor. Deși rareori amintea în public despre acele vremuri, arhiepiscopul Justinian Chira le-a povestit celor apropiați despre calvarul prin care a trecut în perioada comunistă.

“Însuși arhiepiscopul Justinian Chira a fost de multe ori dus la Securitate, bătut cu ranga peste tălpile picioarelor și lăsat iarna, în ger, în noapte, să se întoarcă acasă. Mai întâi era întrebat: mai vrei să mergi la mănăstire? El răspundea afirmativ. Atunci securiștii îi replicau: Atunci, du-te desculț, pe jos, noaptea. ÎPS Justinian nu mergea în altă parte decât la mănăstirea Rohia. De nenumărate ori a făcut acest drum noaptea, cu picioarele înghețate, iar Maica Domnului l-a ajutat și a trăit frumoasa vârstă de 95 de ani. Nu ne-a spus foarte multe lucruri, nu s-a martirizat, dar noi știm că a trăit aceste momente”, a relatat preotul Andrei Pop, cel care i-a fost diacon arhiepiscopului Justinian în ultimii 10 ani ai vieții sale.
La fel de cutremurător rămâne și momentul în care ÎPS Justinian Chira a rămas singur, la mănăstire, atunci în 1959, când decretul din noiembrie, a scos afară mii de călugări.
“Prin decretul din noiembrie 1959 au fost închise peste 100 de mănăstiri și peste 10.000 de călugări au fost trimiși acasă sau închiși în închisori. Despre acest eveniment, îmi povestea cu lacrimi în ochi, vrednicul de pomenire arhiepiscopul Justinian pe care l-am slujit în ultimii zece ani ai vieții lui. Era la mănăstirea Rohia, avea peste 40 de călugări și a venit Securitatea. I-a scos pe toți afară, cu armele, și i-a obligat să meargă. Starețul de atunci al mănăstirii Rohia, arhiepiscopul Justinian, le-a dat sfat: să asculte și să meargă, dar de câte ori vor prinde ocazia, să vină la mănăstire”, a încheiat preotul Andrei Pop.
Sunt doar câteva dintre momentele dificile prin care a trecut ÎPS Justinian Chira, unele cu siguranță vor rămâne taine, dar rămâne cert faptul că suferința împreună cu credința puternică în Dumnezeu l-au sfințit pe cel care avea să fie unul dintre cei mai iubiți episcopi ai poporului român: ÎPS Justinian Chira.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.