„Don’t do it, Romania”, acţiune interzisă în zona de protecţie integrată în Munţii Maramureşului, la Repedea

1
91

Sâmbătă, în acelaşi timp cu şirul de acţiuni deja celebre sub egida „Let’s do it, Romania”, o acţiune similară de ecologizare trebuia să se petreacă în Munţii Maramureşului, la Repedea, în Parcul Naţional. Pe de o parte din cauza vremii potrivnice, sus la munte a nins şi a fost lapoviţă, pe de altă parte din cauza opoziţiei Administraţiei Parcului, acţiunea nu a mai avut loc. Ce s-a petrecut, există un substrat?

Primăria Repedea e cea care a organizat acţiunea de ecologizare. A pregătit acţiunea, a invitat lume, dar li s-a pus în vedere să nu urce sus la lacul Vinderelul cu maşini 4×4. „Ne-au ameninţat că dacă urcăm cu maşinile, cheamă jandarmii. Nu să ne ajute, să vină la adunat, dar ne-au interzis să urcăm. N-am mai mers, dar localnicii ne-au zis că au urcat cu jandarmii, inclusiv directorul Parcului, ca să ne oprească. Acum, ca să ne înţelegem, şi noi urcăm exact pe acelaşi drum pe care urcă şi ei, tot cu 4×4…”, ne spune Ioan Miculaiciuc, primarul comunei Repedea. Prin urmare, acţiunea de ecologizare n-a mai avut loc dar, repetăm, a fost şi vreme potrivnică. Ce spune conducerea Parcului Naţional Munţii Maramureşului? „Da, primăria Repedea a programat o acţiune de ecologizare la lacul Vinderel, au invitat toţi posesorii de 4×4 să urce, ori lacul se află în zona de protecţie integrală. Colegii au sunat la primărie şi le-au explicat că nu e o idee bună, accesul auto este interzis. N-au fost încântaţi, iar noi le-am indicat unde au voie şi unde nu, unde să lase maşinile. Până la urmă, din cauza vremii au renunţat. Da, e adevărat, şi noi urcăm pe acel drum, dar pentru activităţi de pază, control, gestionarea fondului de vânătoare. Sâmbătă am urcat în teren, împreună cu jandarmii, dar ei participă constant la acţiunile noastre, inclusiv ca voluntariat. Primăria a anunţat în ultima clipă anularea acţiunii. Noi am făcut ecologizare pe o altă vale. Dar am înţeles că după plecarea noastră, cineva tot a urcat…”, ne spune Cătălina Bogdan, director al Parcului Naţional. Altfel spus, nu am avut un conflict, decât o situaţie care „era să se întâmple”. Dar totuşi la Repedea, în Munţii Maramureşului, am avut un loc unic, unde acţiunea s-a transformat din „Let’s do it” în „Don’t do it”.

1 COMENTARIU

  1. Ce prostie. Eu am urcat pana sus la lac de jos, pe jos, in 2020, si sus era plin de jeepuri cu tineri si tinere care beau bere si patinau si scurmau transee in pajistea alpina. Ei n-au probleme cu jandarmii. Bine ca au cei care vor sa curete dupa nesimtiti. IQ 0 barat.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.