Expoziţie de grup a artiştilor rezidenţi din Colonia Pictorilor

0
93

Artiștii rezidenți în Pavilionul C1 (Réti/Grünwald) din Colonia Pictorilor, marchează începerea activității lor de creație în cele zece ateliere ale clădirii, printr-o expoziție la Galeria de Artă a Filialei Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare.
Expoziţia care include 11 lucrări de pictură şi una de grafică, poate fi admirată în perioada 29 septembrie – 11 octombrie. Artistul plastic, Ioan Anghel Negrean a făcut o prezentare a lucrărilor expuse pe simezele Galeriei de Artă.
Astfel, Călin Moldovan expune Note pe un portativ de lut, „o lucrare realizată în tușe picturale armonizate prin frumoase nuanțări și grizări cromatice, ce prezintă un mic fragment din spațiul rural, unde, pe fundalul unui perete de casă veche țărănească, câteva păsări de curte animă și dinamizează spațiul compozițional”, iar Ioana Ileana Moldovan vine în fața publicului cu Rugă, „o pictură realizată în tonalități de ‹‹închis pe închis››, un colț dintr-un interior de biserică, cu sfinți pictați pe pereți, un spațiu în care lumina este puțină, difuză, dar unde se poate distinge profilul unei copile cu capul plecat, într-o atitudine pioasă”.
În aceeaşi expoziţie, Kovacs Bertalan expune Spațiu, “o lucrare abstractă, în care forme geometrice plane (pătrate) de diferite dimensiuni, colorate în albastru, organizează un areal compozițional în care tridimensionalitatea coexistă armonic cu bidimensionalitatea”.
În cadrul Studioului Controlled Aesthetics, Oana Valentina Pop şi Sergiu Radu Pop, lucrează în tandem și individual la diferite proiecte, concentrându-se pe proiectarea asistată de computer, sisteme digitale și pe tehnologie de ultimă generație. În Controlled Aesthetics – Interrelation #0, cei doi artiști realizează împreună “o compoziție abstractă, dinamică, deschisă, ce dezvoltă o puternică energie, direcționată de la dreapta spre stânga spațiului compozițional”.
Ioan Angel Negrean expune Lumea de azi, “o compoziție dinamică, structurată pe două coordonate, culoare versus nonculoare, ce figurează plastic antagonismele lumii de azi. Prin formă și culoare, prin culoare și nonculoare, prin contraste cromatice și de factură, se redă de fapt, lupta între bine și rău, lumină și întuneric, viață și moarte…”
Realism magic, este pictura expusă de Valentin Itu. “Lucrarea epatează prin prețiozitatea manierei de redare a vibrației ansamblului compozițional, realizată prin fragmentarea nanometrică a elementelor plastice constitutive ale tabloului și prin rafinatele acorduri cromatice”.
Peisaj, lucrarea lui Szanto Andrei, “este o interpretare personalizată care face ca tabloul să se îndepărteze de plein-air-ul băimărean tradiţional, fără a-l nega, și care învăluie ansamblul pictural într-o atmosferă misterioasă, magică”.
Toamna lui Dorel Petrehuș, “este o compoziție care se dezvoltă pe verticală, în sens ascendent. Motivul ales de pictor pentru realizarea temei este floarea soarelui în ipostaza coacerii depline, atunci când verdele trece încet, încet spre oranj, oranjul se intensifică în pulsații de vermillon”.
Lucrarea de grafică Untitled, realizată de Mihai Ciplea în tehnica pastel uscat, “este o compoziție în care expresivitatea este dată de măiestria organizării spațiului plastic cu elementele constitutive, pe de o parte, și sensibilitatea artistică a autorului, pe de altă parte”.
Dorel Topan, în Forbidden fruit, “decupează printr-un contrast cromatic exacerbat și pune în mijlocul tabloului un măr mușcat, imagine simbol, purtătoare de semnificații desprinse din Vechiul Testament. Tema biblică este, însă, adusă de pictor în contemporaneitate…”
În Peisaj din Baia Mare, pictorul Nicolae Cațavei “interpretează și reinterpretează peisajul băimărean până la limita recognoscibilului. Ca să păstreze identitatea locului conturează semnul crucii pe coama unui deal, ca element de recunoaștere a identită­ții locului, cu trimitere la Dealul Crucii”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.