Zilierii nu mai sunt la mare căutare în Maramureș

0
103

Peste 1.600 de maramureșeni au muncit ca zilieri în primele 8 luni din 2022. Inspectorii de muncă au observat un interes mai scăzut pentru activitatea cu zilierii, una dintre cauze fiind și creșterea valorii remunerației ce trebuie achitată zilierilor din industria alimentară și agricultură. Asta în condițiile în care salariul minim brut este de 3.000 lei în cele două domenii din luna iunie, pentru zilieri, remunerația orară fiind de 17,928 lei pe oră.
La nivelul județului Maramureș, în registrul de evidență al zilierilor au fost înregistrate 28.754 zile lucrate cu 1.605 zilieri. Silvicultura a fost domeniul în care s-a apelat cel mai mult la zilieri.
Zilierii mai pot fi utilizați în activitatea de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice, agricultură, vânătoare, pescuit și acvacultură, activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor, activități de cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste (săpături arheologice), creșterea materialului săditor, activități de interpretare artistică – spectacole, activități de alimentație (catering) pentru evenimente, activități de întreținere peisagistică, restaurante, baruri, hoteluri și alte facilități de cazare, activități ale bazelor și cluburilor sportive, activități de manipulare a mărfurilor și activitățile de curățenie și întreținere în domeniile enumerate anterior.
Oficialii ITM spun că, în Maramureș, a mai scăzut interesul pentru activitatea cu zilierii, poate și din cauza obligațiilor pe care le are de îndeplinit beneficiarul, inclusiv cele de natură financiară.
Niciun zilier nu poate presta activități pentru același beneficiar sau un împuternicit al acestuia pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepția zilierilor care prestează activități în domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, creșterii animalelor etc, în cazul acestora, perioada nu poate depăși 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.