Livada cu prieteni

0
79

Credeam, prieteni, că am obosit! Frunza nucului din preajmă vă știe pe de rost. S-a făcut galbenă ca toamna, dar nu a coborât de pe creangă. Aștepta să vă facă reverențe, să vă spuneți cuvinte de întâlnire. Nucul, copacul care mi-a vegheat viața. Și când nu eram în preajmă, umbra lui de vară mă învăluia până înspre iarnă. Mi-am dat seama că sângele prieteniei noastre curge prin seva majestuosului copac. Noaptea când dorm în camera de sus, aud cum cad nucile cu zgomot pe acoperișul casei. Fiecare nucă purta numele unui prieten care s-a răstignit în cuvinte. Între trezire și visare, simt cum coaja lor, a nucilor, sfredelește liniștea nopții. Voi poate nu v-ați dat seama că în fiecare toamnă ați împrumutat chipurile voastre fructului miraculos. Ce este mai tare ca nuca? Prietenia, dragi prieteni!
Miracolul acela al dorului de omul potrivit, pentru omul de aproape. În acest mijloc de octombrie ne-am vindecat de multe răzvrătiri din această lume afurisită de ură, război și crize. Sângele iluzoriu, pe care voi l-ați donat cuvintelor limbii române, a fost primit în ograda binecuvântată de poemele voastre, de așezarea nobilă, pândită de ruină. Pe umerii cuvintelor voastre, rostite ieri în livada cu prieteni, s-a ridicat o casă liberă, înaltă cât biserica din preajmă. Nu vă dați seama câtă forță rostitoare ați lăsat în preajma nucului. Că frunzele căzute în galben au început să vorbească singure. În felul lor. Când pașii poetului Nichita Stănescu au tulburat roua romaniței din ocolul părintesc, nu știam că Dumnezeu a botezat toamna la Desești cu numele poeziei. Nu știam că atunci mama i-a spus tatălui meu că voi, prietenii, o să mă salvați de orice glorie.
Și așa a fost. Am rămas în rând cu voi, egali și înconjurați cu dor, că între prieteni nu există ierarhii. Am rămas prieteni buni, romantici, cu vocația îngăduinței liniștitoare. Ieri, acolo, în livada cu prieteni, am deslușit marele suflet magnetic. Fără acest spirit nu eram atât de mulți adunați laolaltă în numele Cuvântului. Cred că avem tot timpul ceva de mărturisit. Ceva de spus mamei și Cerului în numele Tatălui. Martoră ne este biserica veghetoare din preajmă. Dacă memoria mea s-ar stârni să adune laolaltă toate numele Dumneavoastră prezente la Desești, aș alcătui un fastuos Dicționar de prieteni scriitori. E o cinste a spiritului poetic să răsune bucuria într-un loc atât de simplu și de vechi. Dramatic și tragic. Când viața omului devine aprig căutătoare, el se îndreaptă spre artă. Rog o privire înapoi și veți constata că o bună parte a scriitorilor contemporani s-au peridat cu mare folos pe la Desești. Și evident pe la Sighetul Marmației, cele două manifestări fiind într-o bună frățietate de peste patru decenii. Așa satul nașterii mele a devenit un aliat literar al Orașului. Într-o recunoscută armonie prietenească. Ieri, pe covorul de iarbă al curții părintești s-a decernat Marele Premiu al Serilor de Poezie „Nichita Stănescu” de la Desești scriitorului Nichita Danilov. Poet, prozator, eseist, diplomat, s-a născut în satul Climăuți din județul Suceava. A fost atașat cultural pe probleme de presă la Chișinău fiind și ambasador ad-interim al acestei misiuni diplomatice. Avem în el unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani, cum îl aprecia confratele Alexandru Mușina. Acest Premiu s-a consacrat în urmă cu douăzeci de ani ca un omagiu adus regretatului prieten, criticul literar Laurențiu Ulici, care a fost un stâlp al Serilor deseștene. Printre laureații pe covorul de iarbă se numără Ana Blandiana, Adam Puslojic, Szent­martony Janos, Gheorghe Grigurcu, Ion Mureșan, Mircea Petean, Ilie Zegrea, Nicolae Dabija și ceilalți până la numărul împlinit. Așa poezia a putut însufleți lumea din preajmă. În Livada cu prieteni, de lângă fosta cale ferată, le-am povestit oaspeților din acest an cum pruncia poate fi dusă cu un tren forestier. Să fim sănătoși și inspirați și să ne vedem la anul! În livada cu prieteni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.