Vin vremuri grele! Primele semne de recesiune în România

0
83

Contextul economic național și internațional se află pe un butoi de pulbere, cu o cascadă de crize care se alimentează reciproc și se împletesc într-o spirală a neșansei pentru toți europenii.
Se pare că, potrivit celor mai recente previziuni economice venite de la BNR, apar primele semne de recesiune în țara noastră, foarte curând. Este vorba despre faptul că bancherii noștri centrali anticipează o “cvasistagnare a activi­tă­­ții economice în trimestrele al treilea și al patrulea din 2022, sub impactul escaladării războiului din Ucraina și a extinderii sancțiunilor asociate”.
Conform BNR, față de aceeași perioadă a anului trecut, PIB își va mări considerabil avansul în trimestrul al treilea, pe fondul unui efect de bază, dar în condițiile decelerării creșterii consumului privat. Relevantă din această perspectivă este scăderea însemnată de dinamică anuală consemnată în iulie-august de comerțul cu amănuntul, dar mai cu seamă de serviciile prestate populației, contrabalansate doar în mică măsură de ușoara redresare a comerțului auto-moto.
BNR mai atrage atenția și asupra a ceea ce se întâmplă pe piața muncii, unde aflăm că efectivul salariaților din economie și-a stopat creșterea în luna august, în condițiile reducerii numărului de angajați în sectorul privat, iar rata șomajului s-a reamplificat la finele trimestrului al treilea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.