În Maramureș • Grupare „specializată” în trafic de persoane, proxenetism și influențarea declarațiilor, trimisă în judecată

0
100

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Maramureș au dispus trimiterea în judecată a 4 inculpați, doi dintre ei în stare de arest preventiv (dintre care unul arestat în lipsă) și doi sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism și influențarea declarațiilor.
În cauză s-a reținut că, în perioada 2017 – 2022, cei doi inculpați arestați au recrutat persoane vătămate din România, fie direct, fie prin intermediari (cea mai prolifică metodă fiind “lover boy”) în scopul exploatării sexuale pe teritoriul Marii Britanii. În acest sens, cei doi inculpați au deținut în Londra diferite locații în care au organizat și condus activitățile respective.
Inițial, inculpații au identificat și racolat din România, preponderent din localitatea de domiciliu și provenind din aceeași comunitate ca și ei, mai multe persoane vătămate pe care să le exploateze în Marea Britanie. De asemenea, aceștia s-au aflat în legătură cu persoane de sex masculin aflate în alte județe din țară, care au recrutat pentru ei alte persoane în vederea traficării în Marea Britanie.
Imediat după recrutare, persoanele vătămate au fost, în unele situații, primite și adăpostite chiar în casa inculpaților din județul Maramureș, în vederea pregătirii lor pentru traficare (plata contravalorii unor tratamente cosmetice sau de întocmirea formalităților administrative în vederea transportării în afara țării).
Ulterior, inculpații se ocupau de asigurarea modalităților și mijloacelor de transport al persoanelor vătămate din România în Marea Britanie (fie achitau direct contravaloarea biletelor de transport aerian/terestru, fie trimiteau banii în România persoanelor de sex masculin care au acționat ca recrutori pentru ei, în vederea achiziționă­rii de bilete de călătorie (de cele mai multe ori aceștia călătorind împreună cu persoanele vătămate în Marea Britanie, cum s-a întâmplat în cazul celor doi inculpați trimiși în judecată sub control judiciar).
După ce persoanele vătămate ajungeau la Londra erau adăpostite în imobilele organizate de cei doi inculpați ca bordel, fiindu-le reținute actele de identitate. În aceste locații, persoanele vătămate au fost monitorizate permanent, inclusiv prin supraveghere video. În măsura în care acestea nu doreau să practice prostituția sau refuzau anumiți clienți, erau lovite și amenințate pentru a continua activitatea. În scopul maximizării sumelor de bani obținute, persoanele vătămate au fost determinate să consume droguri de mare risc (cocaină și heroină) pentru a putea să primească cât mai mulți clienți (fiecare având o medie de 10-15 clienți pe zi).
Persoanele vătămate proveneau de regulă din familii dezorganizate, cu resurse financiare precare, cu un grad foarte redus sau chiar absent de educație și instruire.
Prin această modalitate, cei doi inculpați au obținut aprox. 1,3 milioane lire sterline.
În vederea îngreunării anchetei penale și împiedicării tragerii la răspundere penală a autorilor, inculpatul arestat în lipsă a întreprins demersuri constând în influențarea declarațiilor a trei persoane vătămate prin oferirea de foloase patrimoniale și exercitarea de amenințări, pentru a da declarații mincinoase (în scopul influențării situației inculpatului arestat).
În cursul urmăririi penale au fost identificate 9 persoane vătămate care au practicat prostituția în folosul inculpaților în Marea Britanie.
În ceea ce privește persoana vătămată minoră, în momentul recrutării sale, s-a reținut acceptul ca aceasta să părăsească teritoriul României în vederea exploatării sexuale a fost cumpărat de inculpați în schimbul unei sume de bani. Întrucât a fost oprită la graniță de către autoritățile din Marea Britanie, persoana vătămată a fost abandonată de către inculpați în Franța, împreună cu o altă persoană vătămată majoră căreia, de asemenea, nu i-a fost permis accesul. Ambele persoane au fost nevoite să doarmă pe străzi, pe timp de iarnă, aproximativ o lună, până au reușit să revină în țară.
Prin rechizitoriu s-a solicitat menținerea măsurilor asigurătorii instituite asupra a două imo­bile, confiscarea extinsă și obligarea inculpaților la plata sumei de 22.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare.
Dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.