Trei elevi din Maramureș pot ajuta românii să facă economii la energia electrică

0
392

Trei elevi din Vișeu de Sus și Moisei, membri ai clubului Code Kids „Traditional Coders”, au dezvoltat o aplicație inedită care atenționează consumatorul casnic la atingerea pragului de consum de 250 kWh. Ideea a fost prezentă cu succes în cadrul Târgului Național de Știință de la București, iar tinerii coderi își doresc acum să dezvolte și să creeze o aplicație pe care cetățenii să o poată descărca gratuit.
Clubul Code Kids “Traditional Coders” a luat ființă în primăvara anului 2021, la Biblioteca Orășenească Vișeu de Sus. Are opt membri, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, și este coordonat de documentarist Gabriela Szerasz. De la startul activităților, coderii au învățat să facă animații, afișe tematice, materiale video, aplicații pe telefon, dar și programare.
La prima lor participare la un târg de știință, coderii vișeuani au obținut două premii și calificare la etapa națională. Proiectele premiate au fost: Energie-alert (premiul II) și Mob-robot (mențiune).
“Cu aplicația Energie-alert au participat zilele trecute la Târgul Național de Știință de la București. La acest proiect au lucrat trei membri ai clubului: Lavinia Szerasz – Școala Gimnazială Nr. 7 Vișeu de Sus (clasa a VIII-a), Adrian Bota – Școala Gimnazială Nr. 1 Moisei (clasa a VI-a) și Gabriel Stanciu – Școala Profesională Nr. 1 Vișeu de Sus (clasa a VII-a). Ideea de la care au pornit în proiectul lor a fost să sprijine comunitatea în contextul problemei globale a creșterii prețului la energie electrică. Cum? Prin intermediul unei aplicații care atenționează consumatorul casnic la atingerea pragului de consum de 250 kWh (prețul crește peste 255 kWh)”, explică Anuța Pop, directorul Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus.
Deocamdată, proiectul funcționează prin aplicația blynk, dar tinerii coderi vor să ducă mai departe ideea.
“Este un proiect ce poate răspunde unei probleme actuale, iar tinerii coderi vișeuani își doresc să reușească să-l dezvolte și să creeze o aplicație pe care cetățenii să o poată descărca gratuit”, punctează Anuța Pop, directorul Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus.
“Code Kids” este un proiect ce se adresează bibliotecilor publice din România, fiind inițiat de Fundația “Progress”. Acesta are ca scop crearea unei mișcări în care copiii, tinerii și bibliotecarii își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunită­ții, prin rezolvarea unor teme digitale creative.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.