Vârsta legală pentru donarea de sânge scade la 17 ani

0
28

Deputații USR au depus un proiect de lege pentru creșterea implicării tinerilor în donarea de sânge prin scăderea la 17 ani a vârstei legale pentru donarea de sânge. Proiectul USR permite și tinerilor care au împlinit 17 ani să doneze sânge, cu acordul scris al părinților sau al tutorelui legal și cu întrunirea tuturor condițiilor de eligibilitate medicală.
„În fiecare clipă, mama cuiva, bunicul cuiva, iubita cuiva au nevoie de sânge pentru a supraviețui. România se confruntă cu o criză de sânge de ani buni. Doar 2% din populație donează sânge. Media europeană este de 6%. Am avea nevoie de 4% pentru a acoperi nevoia. Ultimii 8 ani i-am dedicat rezolvării crizei de sânge din România – din societatea civilă, din Ministerul Sănătății și, azi, din Parlament – și mi-am dat seama, în acești ani, că fiecare picătură de sânge contează. La propriu. Gândiți-vă că fiecare donare de sânge înseamnă două vieți salvate. Noi am inițiat acest proiect de lege pentru că știm că intervențiile timpurii au mereu cel mai mare impact și tinerii vor să se implice”, afirmă Diana Stoica, co-inițiatoare a legii.
România are, conform datelor Institutului Național de Statistică, 221.020 de tineri de 17 ani și 216.261 de 18 ani, care ar putea ajuta la salvarea de vieți prin donarea de sânge. Tinerii au o frică mai mică de nou și 40% dintre adolescenți au contribuit, voluntar, deja, în ultimii trei ani de crize de pandemie și refugiați.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.