Continuă reabilitarea la Biserica de lemn – Monument Istoric „Sf. Nicolae” din Costeni

0
81

Biserica de lemn „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea maramureșeană Costeni a fost devastată de vijelie în luna septembrie a anului 2017. În urma furtunii de atunci, turla bisericii de lemn s-a prăbușit la pământ.
După ce într-o primă etapă a fost întocmită documentația necesară pentru ca dosarul să devină eligibil, începând din toamna anului 2020, Biserica a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Lucrările sunt cuprinse în cadrul unui proiect de Intervenții de Urgență, finanțat prin Timbrul Monumentelor Istorice. Pentru a treia oară consecutiv, în acest an a fost obținută finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului
„În această etapă s-au desfășurat lucrări de suprastructură + arhitectură: cioplirea elementelor de lemn de stejar, confecționat și montat în operă piese noi din lemn de stejar la structură monumente noi: tălpi turn, ancoraje, desfacere elemente de lemn la turn, liftare, confecționare și montare sprijiniri, confecționare și montare esafidaj schelă de lemn, săpătură de pământ – parțial pentru dren și instalație electrică paratrăsnet, învelitoare de șiță – parțial, transport materiale prin purtare directă, transport rutier materiale, descărcare materiale”, a detaliat preotul paroh, Ștefan Petcu.
El a mai arătat că „Parohia Ortodoxă Română Costeni s-a bucurat de sprijin de specialitate și ajutor financiar și din partea partenerilor care ne-au susținut și ne susțin în continuare: Consiliul Județean Maramureș și Secretariatul de Stat pentru Culte, precum și Primăria și Consiliul Local Cupșeni. De asemenea, lucrările s-au realizat prin implicarea activă a lucrătorilor și ziditorilor, finanțatorilor, proiectanților și binefăcătorilor care s-au ostenit pentru reîntregirea acestui sfânt locaș”.
Valoarea totală a proiectului în această etapă este de 220.000 lei, din care 200.000 lei reprezintă finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului în cadrul programului Timbrul Monumentelor Istorice în sesiunea 2022, iar restul de 20.000 lei reprezintă co-finanțarea venită de la Consiliul Județean Maramureș. Biserica a fost ridicată în 1870, iar în 1876 a fost închinată Sfântului Ierarh Nicolae. Lăcașul de cult necesită în continuare intervenții de urgență „pentru re-construirea coifului în vederea conservării obiectivului arhitectural care se remarcă prin dimensiunile impresionante pentru o biserică de lemn maramureșeană cu statut de monument istoric – o catedrală de lemn pe drept cuvânt, fiind considerată a treia a ca mărime pentru un astfel de lăcaș de cult, care reprezintă o mărturie vie a credinței înaintașilor noștri de pe aceste meleaguri din Țara Lăpușului”, a mai punctat preotul Ștefan Petcu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.