Cumpărături inteligente pentru un… Crăciun smart

0
54

Decembrie e luna sărbătorilor de iarnă și… a cheltuielilor. Cu toată avalanșa de scumpiri, ne vom gândi, poate, de două ori înainte de a ne împodobi bradul, apartamentele ori casele cu instalații, optând fie pentru mai puține decorațiuni electrice, fie pentru mai puține ore de iluminat. Dar, ajutați de tehnologie, poate reușim să alegem decorul de vis, făcând… economii.

• instalații și brad… smart

Mai întâi, să vedem oferta pieței de sezon. Clar, în trend sunt instalațiile smart, care pot fi conectate și manevrate prin intermediul telefoanelor inteligente. Iată câteva exemple: o instalație pentru grădină, cu 100 de LED-uri, 10 metri lungime și panou solar (!) costă 50 de lei, în vreme ce instalațiile de brad smart pornesc de la 60 de lei. Acestea func­ționează prin bluetooth, controler, telecomandă, sunt multicolore și unele au chiar muzică. În ofertele de Crăciun regăsim și proiectoarele laser LED, de exterior (smart gadget), cu prețuri ce încep de la 120 de lei. Oferta este diversificată și pentru toate buzunarele, astfel că magazinele online și fizice propun chiar și instalații luminoase cu Wi-Fi, Google Assistant și Alexa, la prețuri ce depășesc 1.200 de lei. Și bradul poate fi… inteligent, începând cu iarna aceasta. Un brad artificial cu adaptor smart/ control din telefon poate fi achiziționat la sume cuprinse între 700 și… 3.000 de lei. Celelalte decorațiuni sunt, relativ, accesibile, cataloagele ofertând globuri începând cu 20 de lei (setul), ghirlandă (10 lei bucata), beteală (9 lei bucata).

• prize inteligente: consum redus de energie, direct pe smartphone

Smart sau nu, instalațiile de Crăciun consumă, mai mult sau mai puțin. Dar specialiștii în tehnologie ne recomandă un gadget care ne poate scăpa de astfel de griji: priza smart. Aceasta poate fi controlată prin intermediul unei aplicații, pe telefon, având la dispoziție și o serie de funcții și setări. Automatizarea casei în care locuim devine un must-have, iar printre categoriile de produse inteligente pentru casă regăsim și prizele smart, wireless și, unele, cu comenzi vocale prin asistentul smart. Pe lângă nivelul ridicat de confort, un alt beneficiu al acestor produse, recenzate atât de specialiști, cât și de către cei care le-au încercat, este posibilitatea de economisire printr-un consum redus de energie electrică. Practic, ele sunt create să fie cât mai eficiente, deci să nu consume foarte multă energie electrică. Mai mult, unele prize smart indică și consumul direct pe smartphone, pe ore sau pe zile. Prețurile pornesc de la 60 de lei și pot ajunge la câteva sute de lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.