Barajul Runcu ar putea produce energie electrică dacă se finalizează

1
533

Barajul Runcu a fost gândit pentru suplimentarea debitului de apă pentru Baia Mare şi pentru realizarea unei reţele de apă pentru zeci de localităţi din Maramureşul istoric, inclusiv Sighetu Marmaţiei. Deci finalizarea lui este extrem de importantă pentru rezolvarea acestei probleme cu care se confruntă, mai ales localitățile de peste deal în anotimpul secetos.
Lucrarea a fost proiectată pe o suprafață de circa 100 hectare și va avea un volum de 26 milioane metri cubi de apă. Practic, barajul este un zid de piatră, înalt de 93 de metri, menit să domolească râul și să-l adune într-un lac mare de acumulare. Este și prezentat ca fiind un proiect amplu de o importanță vitală, însă când vine vorba despre finalizarea lui, toți sunt mai rezervați în declarații.
În ultima perioadă însă, s-a vorbit că, pe lângă furnizarea de apă potabilă, Barajul Runcu poate produce și energie electrică, cu montarea a două hidrocentrale de 14 MWh. Rămâne de văzut însă dacă va fi așa. Deo­camdată, barajul trebuie finalizat. Și cum se tot construiește de peste 35 de ani, de prin anul 1985, iar statul a cheltuit aproape un miliard de euro până acum, lăsăm cititorii să tragă concluziile…

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.