Războaiele pădurilor continuă în Maramureș!

3
231

În ciuda poveștilor alarmiste, în ciuda retragerii unei mărețe firme austriece de pe la noi (retragere parțială, poate strategică…), Maramureșul mai are pădure. Deci mai are și pădure de disputat. Cel puțin 5 comune maramureșene sunt în “război” pentru recuperarea pădurilor. Unii au reușit, alții continuă să lupte!

Ocna Șugatag a reușit, recent, cu ajutorul OCPI, să obțină titlu de proprietate pentru 672 hectare de pădure, la Sat Șugatag. În paralel, au făcut și amenajări pastorale pentru 4.700 hectare de pășuni și fânețe, tot pentru a opri focare de conflict existente sau care mocneau.
Vecinii din Giulești duc și ei lupta lor pentru pădurile satului Berbești, ce se află în munții Maramureșului.
La fel face Bârsana, care deși și-a folosit tot timpul pășunile din munții Maramureșului, din Poienile de sub Munte, pădurea… nu-i!

“Sunt aproximativ 1.000 de hectare de păduri în discuție, sau cel puțin de foste păduri. Pășunile le folosim. Dar pădurile de la Herștu și Bârsănescu nu. Atenție, avem o intabulare a acelor terenuri datată 12.12.1900” – spune Teodor Ștefanca, primar al comunei Bârsana.
În paranteză spus, deși am promis că nu băgăm zâzanie între edili, el nici măcar nu a fost primit de colegul său de la Poienile de sub Munte, în birou, pentru a-i prezenta actele și situația.
Între timp, situația trenează, cele 12 titluri de proprietate de pe Bârsănescu și cele 9 de la Herștu, a câte 1487 hectare, respectiv 337 hectare, trenează. Nu și pădurea, ea e vie, cel puțin cea de la Herștu a plecat, total, definitiv, în locuri mai calde, conform imaginilor de la fața locului. De unde înțelegem că se pregătește acțiune în instanță și plângeri.

3 COMENTARII

  1. Sa stiti ca toate aceste defrisari ilegale s-au facut si cu implicarea organelor silvice, care au toata responsabilitatea acestui dezastru ecologic.
    D-le ziarist,dar mergeti la Directia Silvica sa vedeti ce informatii veti primi.
    Silvicultura in tara noastra inca mai functioneaza ca o intreprindere socialista de stat unde zicala “Fiecare traieste de acolo unde munceste “,
    adica fura de unde munceste este inca valabila.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.